CoronaMelder-app

Eerste resultaten CoronaMelder 'voorzichtig positief'

18 november 2020 om 15:21
Laatste update: 18 november 2020 om 15:23

De eerste cijfers over de effectiviteit van de CoronaMelder-app zijn volgens het Ministerie van Volksgezondheid (VWS) voorzichtig positief. "De epidemiologen zeggen: dit zijn hele gave cijfers."

De CoronaMelder-app is sinds 10 oktober landelijk in gebruik. De app geeft een melding als iemand ten minste een kwartier dicht in de buurt is geweest van een besmet persoon. De CoronaMelder is door ruim 4 miljoen mensen geïnstalleerd, ruim 23 procent van de bevolking. 

In die eerste weken na de landelijke invoering kreeg tussen de 11 en 14,1 procent van de gebruikers een positieve coronatestuitslag waar een notificatie van de CoronaMelder aan voorafging. Dat is lager dan het totale percentage positieve meldingen van coronabesmetting van mensen die naar een teststraat gingen.

'Hele gave cijfers'

Er is reden voor voorzichtige positiviteit, zegt Ron Roozendaal, directeur informatiebeleid bij het ministerie van VWS. "Vooropgesteld: het is nu nog beredeneerd gissen", zegt Roozendaal. "De epidemiologische onderzoeken moeten nog starten, en de beste vergelijking kan nog niet gemaakt worden. Je wilt deze cijfers het liefst vergelijken met het volledige bron- en contactonderzoek, maar dat is afgeschaald toen de besmettingsgraad te hoog lag."

"De epidemiologen zeggen: dit zijn hele gave cijfers", aldus Roozendaal. "Het feit dat je structureel sneller bent dan wanneer je gebeld zou moeten worden door de GGD gaat het grote verschil maken."

Groep had zich anders niet laten testen

Het is volgens Roozendaal ook geen probleem dat er een relatief laag percentage mensen positief wordt getest na een melding van de CoronaMelder. "Je vindt een groep die zich waarschijnlijk anders niet gemeld had, dus met hele lichte klachten. Dat je dan op 14 procent besmet uitkomt, is echt heel goed."

Het is nog niet bekend wanneer het volledige bron- en contactonderzoek weer wordt opgestart. Pas daarna kan het ministerie met epidemiologen modellen gaan maken die effectiviteit van de CoronaMelder in de strijd tegen de pandemie kunnen staven aan het totaalaantal in kaart gebrachte besmettingen.

GGD Contact-app  

Naast de CoronaMelder-app komt de GGD binnenkort ook met een corona-app: GGD Contact. Die app is bedoeld om het bron- en contactonderzoek makkelijker te maken.