Privacy

Zuid-Korea geeft Facebook miljoenenboete voor delen data

Zuid-Korea geeft Facebook miljoenenboete voor delen data
25 november 2020 om 08:47
Laatste update: 25 november 2020 om 13:09

De Zuid-Koreaanse privacywaakhond heeft Facebook een miljoenenboete opgelegd voor het verstrekken van persoonlijke informatie van gebruikers aan bedrijven.

Volgens de Zuid-Koreaanse toezichthouder zouden de data van 3,3 miljoen lokale Facebook-gebruikers zonder toestemming gedeeld zijn met maximaal 10.000 bedrijven. Facebook moet het land omgerekend zo'n 5 miljoen euro betalen.

De persoonsgegevensautoriteit zegt dat het bedrijf de regels heeft overtreden tussen mei 2012 en juni 2018. Persoonlijke gegevens zoals bijvoorbeeld relatiestatussen, werkervaring en opleidingen werden met andere bedrijven gedeeld als de gebruikers met hun Facebook-account inlogden op de online diensten van die bedrijven. Ook de persoonlijke informatie van hun Facebook-vrienden werd daardoor zonder toestemming gedeeld.

Onvolledige documenten

De privacywaakhond stelt dat het sociale netwerk niet meewerkte in het onderzoek dat sinds 2018 loopt, door bijvoorbeeld onvolledige en foutieve documenten in te dienen. Facebook zegt juist dat het wel goed heeft meegewerkt aan het onderzoek van de PIPC, en dat het de opgelegde boete nog "nauwkeurig" gaat bekijken.

Cambridge Analytica

Facebook ligt al jaren onder vuur omdat het gegevens van haar gebruikers deelt met andere bedrijven zonder dat gebruikers dit weten en er toestemming voor hebben gegeven.

Het meeste bekend is het Cambridge Analytica-schandaal, waarbij het gelijknamige Britse bedrijf toegang kreeg tot de data van miljoenen Facebook gebruikers. Vanwege het overtreden van privacywetgeving kreeg het bedrijf onder meer een boete van 4,5 miljard euro in de Verenigde Staten. 

De macht van 'Big Tech' breken?