Thuisonderwijs: '1 op 5 leerlingen heeft nog geen laptop of tablet'
Een derde van de scholen zegt niet goed voorbereid te zijn op het geven van onderwijs op afstand. Ook hebben nog lang niet alle kinderen de beschikking over een computer of tablet.
Dat meldt de Algemene Vereniging Schoolleiders (AVS) op basis van een peiling onder de leden.
Een op de vijf leerlingen heeft nog geen computer of tablet tot zijn of haar beschikking, stelt de AVS. Op 42 procent van de scholen hebben wel alle leerlingen momenteel al een laptop of tablet die geschikt is voor thuisonderwijs.
Subsidie op komst
De overheid heeft subsidie vrijgemaakt om meer leerlingen van apparaten te voorzien voor thuisonderwijs. De subsidieaanvragen zijn al gedaan, zegt de AVS. "Begin januari wordt uitlevering verwacht. Toch vraagt dit veel aandacht, want nog te veel leerlingen kunnen hierdoor niet goed aanhaken bij vormen van online onderwijs."
Vanaf woensdag sluiten scholen hun deuren, komend weekend begint de kerstvakantie. Tweederde van de scholen had in de afgelopen periode al scenario’s voorbereid, voor het geval dat nodig zou zijn.
Slechts 22 procent van de scholen gaat woensdag direct online lesgeven. 78 procent neemt even de tijd om het onderwijs voor na de kerstvakantie goed in te richten, bleek uit de peiling.
Online lessen: samen of niet?
"Scholen weten soms nog niet goed hoe ze lessen gaan invullen", aldus een woordvoerder. "Of ze bijvoorbeeld 's ochtends allemaal samen inloggen en dan de hele dag online lessen volgen, of alleen tegelijkertijd inloggen en daarna zelfstandig verder werken. Een andere optie is dat kinderen alleen huiswerkopdrachten krijgen."
Bij de AVS zijn ongeveer 4000 schoolleiders uit het primair onderwijs en 500 uit het voorgezet onderwijs aangesloten. De vereniging heeft de peiling maandagavond uitgezet, inmiddels hebben ruim 1000 schoolleiders gereageerd.
Kwetsbare leerlingen wel naar school
De vereniging is blij dat kwetsbare leerlingen naar school mogen blijven komen. "Tijdens de eerste schoolsluiting duurde het lang voordat scholen het digitaal onderwijs op orde hadden. We hopen dat dat nu sneller gaat. Maar leerachterstanden bij kwetsbare kinderen en ook het welzijn van kinderen met een onveilige thuissituatie blijven een zorg."