Ruim een kwart van de Nederlanders heeft de CoronaMelder
CoronaMelder

Ruim kwart van de bevolking heeft de CoronaMelder

24 februari 2021 om 08:28
Laatste update: 25 februari 2021 om 09:04

Ruim een kwart van de bevolking, namelijk dik 26 procent, heeft inmiddels de CoronaMelder-app gedownload.

Het gaat om precies te zijn om 4.581.756 mensen. Dat schrijft gezondheidsminister Hugo de Jonge aan de Tweede Kamer. Op 22 februari hadden 115.613 mensen, samen met de GGD, een besmetting gemeld en zo anderen gewaarschuwd dat zij mogelijk ook besmet zouden kunnen zijn.

"Sinds Nederland vanaf 15 december in een lockdown zit, is het aantal waarschuwingen via de CoronaMelder afgenomen. Het evaluatieteam geeft aan dat dit mogelijkerwijs kan worden verklaard doordat er minder sociaal verkeer is", schrijft de bewindsman. "De verwachting is dat zodra het sociale verkeer weer toeneemt en de verspreiding van het virus nog mogelijk is, het aantal notificaties zal stijgen."

Bluetooth

De CoronaMelder werkt op basis van bluetooth. Als twee gebruikers met de app dicht bij elkaar in de buurt zijn, wordt een unieke, willekeurige code uitgewisseld. Deze code wordt opgeslagen op beide telefoons. De app houdt zo een lijst bij van al die uitgewisselde codes, die ieder een contactmoment voorstellen. Die lijst staat alleen op de telefoon van de gebruiker.

Omdat de codes willekeurig zijn, is niet te achterhalen wie bij welke code hoort. Als iemand besmet raakt, kan diegene zijn lijst met codes naar een centrale server van de GGD sturen. De lijst wordt dan doorgestuurd naar iedereen met de app. Als iemand dezelfde code heeft als de besmette patiënt, is diegene mogelijk ook besmet.

Soms krijgen gebruikers van de app een waarschuwing terwijl ze helemaal niet in de buurt zijn geweest van anderen. De appmakers doen samen met Duitsland onderzoek naar verbeteringen die ervoor moeten zorgen dat de app minder valse waarschuwingen geeft