CoronaMelder-app

CoronaMelder wordt na update waarschijnlijk 'nog nauwkeuriger'

13 januari 2021 om 16:47
Laatste update: 21 januari 2021 om 10:14

De CoronaMelder-app van de Nederlandse overheid krijgt binnenkort een update waarmee de detectie van blootstellingen aan corona nauwkeuriger moet worden. Met behulp van robots wordt gezocht naar oorzaken van valse waarschuwingen door de app.

De CoronaMelder werkt met het oog op de privacy van gebruikers op basis van bluetooth. De app geeft een melding als iemand ten minste een kwartier dicht in de buurt is geweest van een besmet persoon. De huidige app doet dat met een nauwkeurigheid van 75 procent.

De app werkt op basis van een platform van Apple en Google, waardoor de CoronaMelder in tegenstelling tot normale apps continu actief kan zijn. Dat platform heeft een tweede detectiemodus, die nauwkeuriger blijkt te werken. De CoronaMelder-app van de Britse overheid gebruikt deze nieuwe modus al, en ziet de nauwkeurigheid stijgen van 75 procent naar 85 procent.

Die tweede modus wordt nu getest in de Nederlandse CoronaMelder, en zou binnen een paar weken beschikbaar moeten zijn. Er moet nog worden onderzocht of de nieuwe modus werkt op alle toestellen waar de CoronaMelder nu beschikbaar op is. Waarschijnlijk is dat wel zo, zeggen de makers van de app.

In februari duidelijk hoe effectief de app is

De ontwikkelaars van de CoronaMelder blijven net als twee maanden geleden 'voorzichtig positief'. Volgende maand is er genoeg data om met zekerheid te zeggen welke invloed de app heeft op het terugdringen van de verspreiding van het virus.

Uit de laatste cijfers blijkt dat er de afgelopen zeven weken elke week een kleine 700 mensen positief wordt getest op corona nadat zij door CoronaMelder gewaarschuwd zijn. Driekwart van die mensen had al klachten, een kwart heeft zich laten testen zonder klachten op basis van de waarschuwing. Sinds begin december is het mogelijk om ook zonder klachten een coronatest aan te vragen, na een melding van CoronaMelder.

De makers van de app blijven positief, mede omdat blijkt dat de gevreesde nadelige effecten van de CoronaMelder-app uitblijven. Het gaat dan onder meer om privacyzorgen en compensatiegedrag: de vrees dat men zich door de app onterecht veilig zou wanen, en zich niet meer aan andere maatregelen zou houden. Die zorgen blijken ongegrond, stelt de overheid op basis van zowel steekproeven als enquêtes.

Test met robots tegen valse meldingen

De nauwkeurigheid van de CoronaMelder wordt in Duitsland onderzocht door het instituut Fraunhofer, vergelijkbaar met het Nederlandse TNO. Fraunhofer gebruikt robots in een hal die voorzien van telefoons op verschillende afstanden van elkaar gaan staan, om te zien hoe de CoronaMelder de onderlinge afstand beoordeelt.

Het ministerie van Volksgezondheid heeft daar een extra test aan toegevoegd. Er worden obstakels als muren en ramen tussen de robots geplaatst. Zo moet duidelijk worden of gebruikers van CoronaMelder valse meldingen kunnen krijgen door ramen of muren heen. De app zou dan theoretisch gezien een korte afstand tussen twee toestellen meten, maar van echte blootstelling is geen sprake.

Het ministerie krijgt sporadisch meldingen van gebruikers die een waarschuwing van CoronaMelder kregen, maar zeker weten dat ze bij niemand in de buurt zijn geweest. Het Duitse experiment is pas net begonnen. Het is nog niet bekend wanneer de resultaten gereed zijn.

Vanaf volgende week woensdag kunnen experts die fouten in de CoronaMelder-app opsporen een beloning krijgen, maakte minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) vandaag ook bekend. In oktober kondigde de minister al aan dat er een 'bug bounty' zou komen. Wat de beloning voor deze 'bug bounty' is, is nog niet bekendgemaakt.

Volgens De Jonge heeft IT-adviesbureau Noordbeek al een onderzoek uitgevoerd naar de veiligheid van de app. Daarbij zijn geen ‘kritieke risico’s’ aangetroffen.