Amerikaanse fabrieken

Biden wil productie chips aanjagen met 37 miljard dollar

25 februari 2021 om 14:05
Update: 25 februari 2021 om 14:10

De Amerikaanse president Joe Biden wil 37 miljard dollar investeren in het aanjagen van chipproductie in de VS. Tech- en autofabrikanten hebben momenteel veel last van het wereldwijde tekort aan computerchips.

Biden zegt hoge regeringsfunctionarissen de opdracht te hebben gegeven om 'met industrieleiders samen te werken aan oplossingen voor het tekort aan halfgeleiders', meldt Reuters.

"Het Congres heeft een wetsvoorstel goedgekeurd, maar ze hebben 37 miljard dollar nodig om ervoor te zorgen dat we deze capaciteit hebben. Daar zal ik ook op aandringen", aldus de president.

Biden tekende daarnaast een decreet dat een onderzoek van 100 dagen instelt. Gekeken wordt naar de toeleveringsketens van halfgeleiderchips, grote batterijen voor onder meer auto's, zeldzame metalen en farmaceutica. "We maken niet alleen rapporten, we willen de gaten zo snel mogelijk dichten", zei een overheidsbeambte.

Van auto's tot spelcomputers

Er is wereldwijd een tekort aan computerchips. Oorzaak is de pandemie, waardoor de vraag naar computers is gestegen. Ook auto's gebruiken steeds meer chips, en automakers zijn overvallen door fors meer bestellingen dan verwacht. Zo verwacht Ford zijn productie dit kwartaal met 20 procent te moeten verminderen, en moest General Motors zijn productie eerder al terugschroeven.

De chiptekorten raken ook de productie van de nieuwe spelcomputers PlayStation 5 en Xbox Series X/S.

Taiwan

Grote chipfabrieken in onder meer Taiwan draaiden aan het begin van de pandemie bovendien niet op volle kracht. Ook kampen chipmakers daar met droogte, waardoor water gehamsterd moet worden om de productie op peil te houden.

Minder afhankelijk van China

Amerikaanse chipmakers zijn goed voor 47 procent van de wereldwijde chipverkopen. Van die mondiale chipproductie vindt maar 12 procent plaats in fabrieken binnen de VS, het overgrote deel wordt in Azië geproduceerd.

De VS kijkt zowel naar een grotere chipproductie in eigen land, als naar samenwerkingen in Latijns-Amerika en andere Aziatische landen dan China.