Review OnePlus Watch: mooi ding, maar beperkt
De OnePlus Watch is de eerste echte poging van OnePlus om een wearable te maken. Dat gaat niet zonder slag of stoot. Aan de looks ligt het niet, aan al het andere wel.
Laten we met het goede nieuws beginnen: de OnePlus Watch is een mooi, groot, maar toch sierlijk apparaat dat ik graag als sieraad om mijn pols draag. De batterijduur is fantastisch, ik haal zeker vier dagen zonder opladen bij normaal gebruik, de watchfaces (de thuisschermen die onder andere de tijd tonen) zijn prachtig en alle basisbenodigdheden zijn aanwezig: gps, barometer, waterdicht, slaaptracker en zelfs het meten van je zuurstofniveau in je bloed.
De prijs van 159 euro is goedkoop te noemen voor een horloge met een piekfijn 1,39 inch oledscherm. Maar dat is het dan ook wel zo’n beetje. De OnePlus Watch is verder een saai apparaat dat niks nieuws biedt, sterker nog, het horloge biedt minder dan de concurrenten.
Geen Wear OS: klein aantal apps
Dat heeft voornamelijk te maken dat OnePlus een uitgekleed besturingssysteem gebruikt, op basis van een real-time operating system. Het zorgt ervoor dat de horloge snel en soepel werkt, maar er geen applicaties van andere partijen dan OnePlus op kunnen draaien.
De horloge is dus niet uitgerust met Wear OS van Google, zoals bijvoorbeeld de concurrent Oppo Watch, en biedt bovendien geen eigen appwinkel die de deur open zet voor andere partijen. Deze beperking is er ook voor het aanbieden van watchfaces.
Het zorgt ervoor dat je dus geen Google Fit of een andere tracker kan installeren, al kan je wel Google Fit koppelen via de mobiele app. Er zijn vast vage omwegen te bedenken waardoor je wél apps op de horloge kan krijgen, maar de ‘normale’ consument zal het moeten doen met de twintig apps die OnePlus voor hen bedacht heeft. Een van die twintig is de app ‘Televisie’, waarmee je kan verbinden met een OnePlus TV, die nooit in Nederland is of zal verschijnen.
Over het algemeen zijn de OnePlus-apps geen straf, ze zien er niet verkeerd uit, maar ik zou toch graag mijn to-do-app op mijn horloge terugzien. Of zelf willen bepalen welke dienst mijn hardloopsessie trackt. Of wat meer mogelijkheden hebben in de notificaties die ik wel of niet krijg. Of van een spraakassistent gebruik maken. Allemaal niet mogelijk.
Muziek: bestanden overzetten
De smartwatch heeft de mogelijkheid om tot 4 gigabyte aan muziek en podcasts op te slaan. Een bluetooth koptelefoon of oortjes kan je direct aan de Watch verbinden, zodat je zonder smartphone de deur uit kan om bijvoorbeeld te sporten.
Daar heb je alleen vrij weinig aan, aangezien dit niet werkt met Spotify of een andere streamingdienst. Op dit moment moeten alle muziekbestanden handmatig via de krakkemikkige app naar de horloge worden gestuurd, één voor één, waardoor het zeker 30 seconden per liedje duurt. Ik wacht dus nog even met het uploaden van alle albums van The Beatles.
Stappen tellen en slaap tracken
Verder mist er de mogelijkheid om het scherm altijd aan te houden en zit de stappenteller regelmatig onder mijn daadwerkelijk afgelegde stappen. Ook de slaaptracker trackt slecht hoe lang en hoe goed ik geslapen heb, al heeft de Oppo Watch hetzelfde probleem.
De OnePlus Health-app en de software op de horloge zelf zijn bovendien slecht vertaald; in plaats van 'stop' staat er 'stilgelegd' en ik dacht tijdens de installatie zelfs ergens het woordje ‘kijk’ te zien als vertaling van ‘watch’.
Oh ja, ik zou het bijna vergeten, de ingebouwde speakers zijn nauwelijks hoorbaar als je een telefoongesprek wil voeren en de ingebouwde microfoon vangt slechter geluid op dat je hoogbejaarde oma. OnePlus zegt trouwens begin mei met een software-update te komen om bepaalde problemen weg te nemen. Om welke van de vele bugs het gaat, is nog niet duidelijk.
Conclusie
Al met al geen vlekkeloze introductie van OnePlus op de smartwatchmarkt. Maar het is maar hoe slim je je horloge wilt hebben. Zoek je een smartwatch die niet te duur is, die er mooi uitziet met fraaie watchfaces en die net iets meer kan dan een basic sporthorloge, dan heeft de OnePlus Watch een prima prijs-kwaliteitverhouding. Maar meer dan dat is deze smartwatch niet.
Bram van Dijk test gadgets voor Bright. Kijk meer gadgetreviews.