Bright Review

Getest: welke smartwatch kan op tegen de Apple Watch?

Welke rechthoekige smartwatch kan op tegen de Apple Watch?
30 januari 2021 om 22:00
Laatste update: 31 januari 2021 om 11:15

Als Android-gebruiker heb je niks aan een Apple Watch. Maar welke rechthoekige smartwatch komt het dichtst in de buurt? Bright heeft er drie getest: de Oppo Watch, de Huawei Watch Fit en de Xiaomi Mi Watch Lite.

Bekijk onze review

De Apple Watch staat bekend om het rechthoekige design, terwijl de smartwatches van concurrenten, zoals de Samsung Galaxy Watch 3 vaak rond zijn. Zelf vind ik ronde smartwatches niet zo'n succes: de klassieke vorm botst met het heldere scherm en een rechthoekig scherm past gewoon beter bij de dingen die slimme horloges kunnen.

Als een niet-iPhone-bezitter heeft een Apple Watch voor mij geen nut, maar het design wil ik wel graag om mijn pols hebben. Daarom testte ik drie horloges die allemaal net uit zijn, allemaal het design van de Apple Watch als, eh, inspiratie hebben en allemaal van Chinese merken zijn: de Xiaomi Mi Watch Lite, de Huawei Watch Fit en de Oppo Watch.

Prijzen

Laten we het eerst over de prijs hebben. Want de vorm van deze drie is misschien te vergelijken, de prijs niet. De Xiaomi Mi Watch Lite en de Huawei Watch Fit zijn namelijk meer fitnesstrackers dan smartwatches. Beide merken hebben ook duurdere horloges op de markt die wél met Apple willen concurreren, maar die zijn rond en dat wil ik dus niet. Dit zijn meer concurrenten van de Fitbits. Het is net iets meer dan een stappenteller, maar stel je verwachtingen bij.

Daar is de prijs ook naar: de Huawei Watch Fit kost namelijk maar 80 euro, de Mi Watch Lite zelfs maar 60 euro. Oppo heeft geen fitnesstracker gemaakt, maar een volwaardige smartwatch à la Apple. Daar betaal je ook Apple-prijzen voor: Vanaf 249 euro en voor de grotere betaal je zelfs 349 euro. Je kunt dus bijna zes Xiaomi’s kopen voor één grote Oppo. Maar is-ie ook zes keer zo goed?

Scherm

In alles overtreft de Oppo Watch de andere twee, maar dat is dus ook niet zo gek. Hij is vooral zoveel mooier afgewerkt, met gebogen schermranden, een superscherp scherm en knoppen die je graag in wil drukken. Ook werkt hij dankzij een snellere chip en meer intern geheugen een stuk soepeler dan de anderen.

Vergelijk je de Huawei en Xiaomi met elkaar, dan zie je dat Huawei net wat meer biedt voor net wat meer geld. Het meest zichtbare verschil is het oled-scherm in plaats van een lcd-scherm. Bij Huawei is zwart ook echt zwart, bij Xiaomi blijft dat een beetje grijs. Beide horloges voelen wat traag in het gebruik. Swipe je bij Huawei van boven naar beneden, dan zie je wat haperingen. Bij Oppo is dit helemaal niet het geval. Xiaomi probeert het niet eens: daar zijn alle overgangen hard. Niet mooi, maar je ziet in ieder geval niet dat hij blijft hangen.

Ingebouwde gps-ontvanger

Wat alledrie de horloges hebben, en wat ik een groot pluspunt vind, is een ingebouwde gps-ontvanger. Zo hoef je je smartphone niet mee te nemen tijdens het sporten. Dat tracken gaat redelijk goed, al merkte ik wel dat de OPPO sneller met de satellieten verbindt, waardoor hij ook de eerste honderd meter meepakt. Toen ik later met Google Maps de afstanden ging nalopen, bleek dat Oppo steeds het dichtst in de buurt zat.

Aan het aantal sporten dat wordt ondersteund is er geen gebrek trouwens: de smartwatches ondersteunen allemaal buiten rennen, binnen rennen, zo ook voor fietsen, en je kunt er ook mee zwemmen. Ook meten ze alledrie je slaap, je hartslag en je stappen, die allemaal in Apple-achtige metertjes worden weergegeven. Ook zijn bij alle horloges verschillende Watch-faces in te stellen. Alledrie hebben ze een eigen app waarin al deze data weer terug te zien en waar je meer inzichten kan krijgen je fitheid.

Wear OS

Over de software gesproken, een belangrijk verschil tussen de Oppo Watch en de andere twee, is dat Oppo Watch werkt met Wear OS van Google. Dit betekent dat Google de software heeft gemaakt en dat Oppo er een klein laagje overheen gegooid heeft. En dat werkt heerlijk. Het systeem van Google is mooi en logisch en Oppo heeft het niet verpest met de aanpassingen.

Het betekent ook dat het perfect samenwerkt met de Google Play Store, dus heel veel apps kan je gebruiken op je horloge. Zo kan je er ook voor kiezen om met Strava of Adidas je run te tracken. Maar ook Google Maps werkt erop, en Shazam, en nog een paar spelletjes.

Dat kan allemaal niet met Huawei en Xiaomi, die hebben beide een eigen OS. Het is mij niet gelukt om er andere apps op te installeren dan de apps die er al op staan. Gebruik jij bijvoorbeeld Strava, MyFitnessPal of NRC Nike Run Club om je sporten te tracken, dan kan je dat niet direct doen via de app. Er zijn wel online omleidingen te vinden om je data toch in Strava te krijgen, maar heel vriendelijk werkt dat allemaal niet.

Het voordeel van Oppo is tegelijkertijd ook weer een nadeel: omdat je er meer op kan installeren, krijg je meer apps die hetzelfde kunnen. Zo kan ik mijn sessie tracken via Google Fit, maar dat is dan weer niet standaard van deze horloge, dat is HeyTab Health van Oppo zelf. Hetzelfde geldt voor stappen en hartslag. De mogelijkheden maken ook dat je er in kan verdwalen.

Apps

Je fitnessinformatie kan je bij alledrie verder checken in ieder een eigen app. Huawei Health, Xiaomi Wear en HeyTap Health. Vergelijk je de drie apps met elkaar, dan zie je dat Xiaomi wel echt heel erg 'Xiaomi' is. Je krijgt er een avatar bij die ik maar niet aangepast krijg, en mijn nickname ook niet. Het voelt allemaal behoorlijk kinderachtig, je kunt je fitnessdingen er wel in vinden, maar liever kijk ik het niet.

De Huawei-app vind ik het mooist en het best verzorgd, al is de HeyTap Health-app van Oppo ook niet verkeerd. Behalve dan die naam, maar hé! Wel merk ik dat ik liever op Google Fit zit dan op HeyTab.

Wat heb je aan een smartwatch?

Het eerste wat ik altijd doe bij een slim horloge, is alle notificaties uitzetten. Dat is een beetje gek, want dat is toch de belofte van de slimme horloges, maar ik merk dat ik het vervelend vind om de hele tijd gestoord te worden. Ik bepaal liever zelf wanneer ik mijn mail lees en mijn appjes check. 

Wel gaat alles rinkelen als ik gebeld wordt, want dat wil ik niet missen. Ook merk ik dat de horloges mij motiveren om meer te bewegen. Je krijgt meldingen als je te lang stil zit en als je een beetje wil 'nerden' met data, moet je toch echt aan het sporten. En het belangrijkste: ze vertellen me hoe laat het is. Oppo en Huawei hebben een altijd-aan-modus, dan gaat ie wel wat minder lang mee op een volle lading, maar dan zie ik wel meteen de belangrijkste informatie. En daar gaat het om. Je ziet de tijd op een apparaat dat er modern uit ziet.

Over de accuduur gesproken: ze beloven allemaal heel veel. Huawei zegt tot 10 dagen mee te gaan bij ‘typisch’ gebruik, Xiaomi tot 9 dagen en Oppo zelfs tot 21 dagen, in de batterijbesparende modus. In de ‘smart’-modus gaat ie 36 uur mee, 1,5 dag dus. Die 36 uur klopt wel zo ongeveer, veel langer red je niet. Bij alle geldt: hoe meer je het gebruikt, hoe sneller 'ie op gaat, maar een hele dag haal je zeker.

Conclusie

Is de Oppo Watch het waard om bijna zes keer zoveel voor te betalen? Ik vind ‘m wel zes keer mooier. En je hebt ook wel zes keer zoveel mogelijkheden, met alle apps die je erop kan installeren. Het is een echte smartwatch die op kan tegen de Apple Watch. Je betaalt er flink voor, dus misschien even geduld voor een mooie aanbieding, maar ik wil ‘m eigenlijk niet meer af doen.

Wil je niet zoveel uitgeven maar wel je sport checken, ga dan voor Huawei en niet voor Xiaomi. Het Xiaomi-horloge oogt wat hij is: goedkoop. Ook kan je het scherm niet altijd aan laten staan en zijn de app en software eerder afschrikwekkend dan gebruiksvriendelijk.

De Huawei is een mooie middenweg: nog steeds erg goedkoop, maar wel met oled-scherm en een vriendelijke interface en app. Wel hou je hier de hindernis dat je moeilijk met andere diensten kan laten samenwerken én dat je vast zit aan de Huawei Gezondheid-app, maar voor de gewone sporter die twee keer per week in beweging is, is dat denk ik niet zo’n probleem. Dan heb je echt een koopje voor een fitnesshorloge met gps-tracker.