Bright Review

Eerste indruk: Sony's nieuwe draadloze oordoppen klinken top

sony wh-1000xm4 1000xm4 airpods pro review test bright
8 juni 2021 om 16:00
Update: 22 juni 2021 om 19:07

Sony heeft het ontwerp van zijn volledig draadloze oordoppen, de WF-1000XM4, omgegooid en meerdere verbeteringen doorgevoerd. Bright heeft de nieuwe high-end oordoppen van Sony als eerste getest.

Kijk onze review:

We hebben de nieuwe Sony-oordoppen WF-1000XM4 op vijf punten getest. Ten eerste de looks. Waar de voorganger WF-1000XM3 van twee jaar geleden nog wat over je oor heen hingen, blijven de nieuwe doppen binnen de oorschelp. Ze ogen wat gedrongen, sommige collega's zeiden zelfs 'lomp'. Maar ik vind het zelf wel een verbetering. Eén van de twee microfoons aan de buitenkant is opvallend goudkleurig en lijkt op afstand op een oorbel. Er zijn twee kleuren beschikbaar, zwart en beige.

Het doosje is 40 procent kleiner dan bij de voorganger en heeft nu een prettig formaat. En ondanks dat is de batterijduur toegenomen. Met ruisonderdrukking aan kunnen de doppen 8 uur achter elkaar muziek afspelen voor ze weer in het doosje moeten worden opgeladen. De concurrentie, zoals de AirPods Pro, haalt meestal met ruisonderdrukking aan zo'n vijf uur. In totaal kan je ze 24 uur gebruiken voordat je je oplaadcase moeten opladen. Dat kan via usb-c of draadloos. Zonder ruisonderdrukking gaan de oordoppen zelfs 12 uur mee op een acculading en in totaal 36 uur als je de doppen tussendoor oplaadt in het hoesje. Sony let de lat hoog voor de concurrentie.

Draagbaarheid

Bij de WF-1000XM4 krijg je drie verschillende maten tipjes mee. De tips die in je oor gaan bij de in-ear-oortjes zijn sterk verbeterd ten opzichte van vorig jaar. Zelfs zonder de actieve ruisonderdrukking aan houden ze al veel lawaai tegen. De eerste paar dagen droeg ik zelf maat S, later maat M. Via de Sony-app kan je de 'draagtoestand' testen. Er wordt dan gecheckt of de oordoppen luchtdicht zijn. S was goed, maar M ook.

Rennen gaat prima met de oordoppen, maar na stevig hoofdschudden vallen ze wel uit mijn oren. In tegenstelling tot veel andere in-ear-doppen zitten ze ook voor langere tijd lekker. Ook hebben ze een IPx4-rating, waardoor ze tegen een klets water kunnen, maar je kunt ze niet in het water laten vallen.

Geluid

Het geluid dat eruit komt is echt heel goed. De muziek klinkt heel 'punchy' en de verschillende lagen in de muziek zijn goed te horen. De kwaliteit is goed te vergelijken met de koptelefoonversie van deze oordoppen (WH-1000XM4). Natuurlijk is het karakter van het geluid bij een over-ear koptelefoon anders, maar ik zou niet zeggen dat het geluid van de in-ears onderdoet. Het is dus een kwestie van smaak.

Ook vergeleken met de uitstekende JBL Live Pro+ oordoppen die 100 euro goedkoper zijn presteert het setje oortjes van Sony een stuk beter met meer details. Dus je hoort letterlijk waarvoor je betaalt. Dankzij een nieuwe chip ondersteunen de oordoppen nu ook het audioformaat High-Resolution Audio Wireless (LDAC), als je luistert via een Android-toestel. Daar is meer rekenkracht voor nodig omdat de hoeveelheid data tot wel drie keer groter is dan bij 'normale' bluetooth-audio.

Wel valt het geluid dat de Sony-microfoon opvangt tegen. Je bent prima te verstaan, maar met de JBL's ben je nóg beter verstaanbaar.

Ruisonderdrukking

De Bose QuietComfort Buds zijn volgens ons tot nu toe de beste oordoppen wat betreft ruisonderdrukking. We hebben in de korte tijd dat we deze Sony WF-1000XM4 in handen hebben nog niet kunnen vergelijken. Dat gaan we binnenkort wel doen. De ruisonderdrukking van de nieuwe Sony's maakt wel echt indruk. Dat komt deels door de betere passieve onderdrukking door de nieuwe geluidsisolerende tipjes die in je oor gaan.

Volgens Sony helpt ook de nieuwe V1-chip bij het beter actief onderdrukken van geluid. Op de verpakking is vlak voordat de oordoppen de fabriek verlieten nog een sticker geplakt met daarop de tekst 'Industry-leading Noise Canceling'. Die claim durft Sony te doen na eigen (!) onderzoek in april. Maar om te zien of het écht de beste ruisonderdrukking is, gaan we ze nog uitgebreid verder testen en vergelijken.

Functionaliteit

De Sony-oortjes zitten dus lekker en geven goed geluid, maar hoe goed zijn ze te bedienen? Het is fijn dat er nu de mogelijkheid is om het volume te regelen via de oordoppen zelf. Via de app kan je elk oordopje een specifieke functie geven. Tijdens het testen gebruikte ik links om ruisonderdrukking in te stellen (aan, uit of omgevingsgeluid doorlaten) en rechts voor volume (kort tikje is harder, vasthouden is zachter). Dat betekent dat ik niet kan pauzeren door te tikken. Dat is jammer en het was ook niet onmogelijk geweest om twee functies te combineren, maar Sony kiest daar helaas niet voor. De muziek pauzeren kan door het dopje uit je oor te halen, wellicht ook wel zo netjes als je met iemand praat.

De Spreek-om-te-chatten-functie is voor mij als mompelaar geen goede. Hij is bedoeld voor een situatie waar je muziek aan het luisteren bent en iemand je iets vraagt. Zodra je begint te praten wordt de muziek gepauzeerd en de ruisonderdrukking uitgezet. Maar als je af en toe wat in jezelf mompelt zou ik je dit afraden aan te zetten.

Een regelrechte misser is dat je de oordoppen nog steeds maar met één apparaat tegelijkertijd kan koppelen. Dus switchen tussen laptop en smartphone kost je de nodige clicks. 

Prima eerste indruk

Er is veel concurrentie in het segment van deze Sony-oordoppen. Natuurlijk de AirPods Pro van Apple (279 euro), die vrijwel even duur zijn, maar in onze Bose QuietComfort Buds voor dezelfde prijs en de iets goedkopere Jabra Elite 85T (230 euro). Ze hebben dus wat te bewijzen.

Maar de eerste indruk is goed: ze hebben een heerlijk geluid, een lange batterijduur, ze zitten lekker en de ruisonderdrukking behoort tot de beste. Alleen de microfoons blijven achter. Of dit echt de beste oordoppen zijn, dat hoor je binnenkort van ons. 

Binnenkort zie je op ons YouTube-kanaal onze definitieve review. Zet ook de bel aan, dan mis je die video niet.