Getest: Epos-microfoon voor gamers
De Epos B20 is een microfoon waarmee je net als je favoriete streamers je live commentaar kunt opnemen. Bright-reviewer Rutger probeerde 'm.
Het verschil tussen een professionele gamestreamer en een amateur spot je vaak aan de hardware die ze gebruiken. Praat je streamer door een headset? Amateur. De 'grote jongens' hebben een mic voor hun neus hangen. Epos brengt met de B20 een streamingmicrofoon uit van 'studiokwaliteit'. Hij werkt op PC, PS4 en Mac. Sorry, Xbox-gebruikers. Maar daar moet ik meteen bij zeggen dat Mac- en PS4-gebruikers wel een Windows-bak nodig hebben om de firmware te kunnen updaten: een misser.
'Studio-uitzendkwaliteit' wordt gedefinieerd als 24-bit 48 kHz. Maar dat zit natuurlijk niet alleen in die statistiekjes. Want je kunt een boel ruis versturen in die bandbreedte. Gelukkig klinkt de B20 ook helder, met voldoende laag. Het is een erg naturel klinkende microfoon.
Standaard vind je in het doos een voetje om hem neer te zetten, maar de echte gamestreamer hangt hem natuurlijk aan een arm. Reken er op dat je gauw 75 tot 100 euro kwijt bent aan een goede arm. Pittig extraatje op een microfoon van 199 euro.
Vergeleken met de rivaal Bleu Yeti X valt hij dus 40 euro duurder uit. Het geluid en de features zijn vergelijkbaar, maar de Blue voelt wel een stuk zwaarder aan.
De EPOS B20 heeft vier opnamepatronen zodat je solo, met twee mensen elk aan één kant of zelfs met een hele tafel om de microfoon heen kunt kletsen. Aan de voorkant zit een volumeknop om het hoofdtelefoonvolume te regelen. Onderop zit een 3,5 mm-ingang voor die hoofdtelefoon. Prominent bovenop zit de muteknop met een lampje die aangeeft of je live bent (wit) of gemuteerde (rood).
Achterop zit een gainknop en de draaiknop om het opnamepatroon te kiezen (cardioïde, stereo, bidirectioneel en omnidirectioneel). Niet ideaal om ze op de achterkant te hebben en op de Mac en de PS4 lijkt de gainknop niets te doen.
Het design is superstrak. Zeker vergeleken met de steampunk-vibe van de Blue Yeti X WOW Edition die ik hiervoor gebruikte. Die is iets lelijker, maar ook goedkoper, zwaarder en heeft een softwaresuite die ook op de Mac werkt. Dat zou dus mijn aanrader blijven in dit prijssegment.
Rutger Middendorp test gadgets voor Bright.