Voetbalclubs lanceren steeds vaker eigen cryptomunten: fan tokens
Steeds meer voetbalclubs en landenteams geven eigen cryptomunten uit, zogenoemde 'fan tokens'. Kopers van die fan tokens kunnen bijvoorbeeld meebeslissen over bepaalde zaken bij de clubs. Voor de clubs moeten de cryptomunten zorgen vooral zorgen voor extra inkomsten.
De afgelopen tijd hebben meerdere bekende clubs zoals Manchester City, Rangers en AC Milan al 'fan tokens' gelanceerd. Ook onder meer FC Barcelona, Paris Saint-Germain en Juventus hebben al zulke munten uitgebracht, via diensten als Socios.com.
Het nationale team van Argentinië kwam vorige week met een eigen digitale munt en het Spaanse nationale team heeft plannen om hetzelfde te doen. De munten kunnen net als andere digitale valuta verhandeld worden op cryptoplatformen, met geregeld flinke koersschommelingen.
In Nederland heeft Fortuna Sittard in mei al fan tokens uitgebracht. Ajax en Feyenoord lijken ook die stap te willen maken. Vandaag kondigde het Nederlandse cryptocurrencybedrijf Knaken een samenwerking met beide clubs aan. Knaken was al partner van Sparta Rotterdam.
'Meebeslissen'
De bezitters van fan tokens kunnen bijvoorbeeld meebeslissen over welke muziek er wordt gedraaid als hun club een doelpunt maakt of welke beelden worden gebruikt op sociale media van teams. Volgens voetbalclubs wordt op die manier ook de betrokkenheid van de fans wereldwijd vergroot.
De bezitters van fan tokens komen bijvoorbeeld ook in aanmerking voor speciale promotie-acties.
Kritiek
Maar er klinkt ook kritiek. Zo zegt voorzitter Malcolm Clarke van de Football Supporters' Association die fans in Engeland en Wales vertegenwoordigt, dat clubs met fan tokens geld willen verdienen aan hun supporters, door ze een zegje te geven in onbelangrijke onderwerpen. Dat terwijl ze al veel geld kwijt zijn aan bijvoorbeeld seizoenkaarten en andere zaken om de club te kunnen volgen, aldus Clarke tegen Reuters. De voorzitter van de fanclub van West Ham United vraagt zich af waarom supporters zouden moeten betalen voor zeggenschap bij clubs.