Utrecht krijgt 'Europa's grootste Apple-museum'
In Utrecht opent volgend jaar het grootste Apple-museum van Europa zijn deuren. Oprichter Ed Bindels van winkelketen Amac voegt zijn eigen collectie samen met die van Stichting Apple Museum Nederland.
Het nieuwe museum komt in het winkelcentrum The Wall langs de A2. Daar worden bijna alle apparaten die Apple ooit gemaakt heeft tentoongesteld, maar ook zaken als posters en handleidingen en nagenoeg alle software die Apple ooit heeft uitgebracht. De collectie telt ruim vijfduizend objecten. Het Apple Museum Nederland in Westerbork kon de kosten niet langer dragen.
Bindels had al een eigen collectie, die hij bij overnames van andere ketens door Amac telkens wist uit te breiden. Tijdens de coronacrisis, toen de Amac-winkels dicht waren, richtte hij zijn aandacht op het aanvullen van die collectie. Toen kwam hij ook in contact met het Apple Museum in Westerbork. Daar kwamen voor de crisis jaarlijks 3000 tot 5000 bezoekers op af. De collectie van dat museum wordt in beheer gegeven aan het nieuwe museum.
iPhone
Bindels wil de apparaten tentoonstellen aan de hand van verhaallijnen. Zo zou de aantrekkingskracht van de iPhone kunnen worden geïllustreerd door te laten zien wat voor andere mobiele telefoons er op dat moment op de markt waren.
Joekel
"Apple loopt als een rode draad door mijn professionele leven en mijn verzameldrang begon al vroeg", aldus Bindels. "Vóór de oprichting van Amac in 2005, toen ik nog voor een andere computerwinkel werkte, had ik bijvoorbeeld al een Macintosh Portable op zolder staan. Dat ‘portable’ was relatief, het is een joekel van een apparaat dat door de loodaccu loeizwaar is. Geweldig om die nu te zien naast de huidige MacBooks."
"Het is verdrietig dat het museum uit Drenthe moet verdwijnen, maar de collectie krijgt nu een mooie nieuwe bestemming", aldus bestuursvoorzitter Izaäk Buwalda van het Apple Museum Nederland in Westerbork. Dat museum ontstond in 2012 uit een verzameling van een familie die deze niet langer in huis kon herbergen. In de loop der jaren werd de verzameling uitgebreid met donaties. De originele Apple I, waarvan er nog maar ruim zestig zijn, ontbreekt overigens in de collectie.
Een groot deel van de objecten wordt gerestaureerd. Bindels: "Niet alles hoeft aan te staan, maar het is natuurlijk wel te gek als bezoekers straks op een Macintosh uit 1984 of een Apple II kunnen werken."