Bright Review

Getest: racen als Verstappen met F1 2021

Getest: racen als Verstappen met F1 2021
13 juli 2021 om 09:39
Update: 13 juli 2021 om 09:39

We zijn het inmiddels gewend: halverwege het Formule 1-seizoen komt de nieuwe officiële F1-game uit. Bright-autotester Rutger stapte uit de auto en achter het gamestuur van zijn Xbox.

F1 2021 is nieuw, verbeterd én uitgebreid. Alle teams voor dit jaar zijn up-to-date, de graphics zijn verbeterd (met name de mensen), de besturing is nog preciezer en instelbaarder geworden dan voorheen. En de nieuwe storymode laat je in hapklare brokken door een raceverhaal leiden.

Laten we beginnen met de conclusie: voor liefhebbers van Formule 1 en racegames is dit een must op het verlanglijstje. Je kunt meeracen met het seizoen en het overnemen van een willekeurige coureur met de echte standen als uitgangspunt. Je kunt een carrière beginnen in de Formule 2. Je kunt online spelen tot in eSports-competities en helemaal nieuw voor de meer casual gamer is 'Braking Point'. Een verhaallijn waarin je een middenmoter team kiest en daar als Aiden Jackson het verhaal in stapt. Laten we daarmee beginnen.

Braking Point is wat The Journey was in de FIFA-games. Een verhalende manier om een sim game te ervaren. Door het toevoegen van een verhaal met cutscenes en hoofd- en bijrolspelers wordt het racen minder repetitief en word je van de ene naar de volgende cliffhanger gestuurd. Het verhaal is duidelijk geïnspireerd op kibbelende teamgenoten uit de werkelijke Formule 1. De Nederlandse teksten en vertolking daarvan voelen wat opgeplakt en onecht. Wil je de hele ervaring in het Engels, dan is het stukken beter, maar daarvoor moet je je hele console instellen op Engelstalig. In de game zelf is er de mogelijkheid om het commentaar naar Engels te zetten, maar opeens is Braking Point dan een onvoorspelbare tweetalige ervaring geworden.

Cutscene uit Braking Point

Onwerkelijk is ook de switch die je in het verhaal maakt van Aiden naar zijn chagrijnige oudere teamgenoot. Nadat hij als superirritant karakter neergezet is, moet jij opeens in zijn schoenen gaan staan. Daar wordt het niet leuker van. Ook de beperking in keuzemogelijkheden is jammer. Ben je lekker aan het racen, neemt een cutscene de boel over en veroorzaak je een botsing. De enige keuze die je over houdt is wat je tegen de pers zegt achteraf.

Braking Point is nog steeds amusant, maar er had veel meer ingezeten met een beetje meer significante keuze opties en de mogelijkheid om als één karakter te spelen.

Personages zien er beter uit, maar de interviewers ogen plastic

Beter dan F1 2020

Wie Braking Point heeft uitgespeeld of links laat liggen heeft nog steeds een betere game dan F1 2020. Er is nog eenvoudiger en preciezer te kiezen hoeveel ondersteuning je wilt als rijder. Van hardcore simulatiewerk, tot arcade bumperracer. Alles is in te stellen.

De carrièremodus laat je maximaal 10 seizoenen racen, waarbij je inspraak hebt op de verbetering van de auto. Je kunt beginnen in de Formule 2 en doorstomen naar F1. Grotendeels vergelijkbaar met vorig jaar, maar dan met andere circuits en betere besturing.

Een verfrissende nieuwe optie is ook splitscreen two player racing. Er zijn steeds minder games die je met zijn tweeën achter dezelfde console kan spelen en het is tof dat F1 die mogelijkheid geeft. Heerlijk om na het kijken van een wedstrijd nog even met een vriend een race over te doen. Vermoedelijk zit je dan wel aan een controller vast en F1 is niet de gemakkelijkste game om met de controller te bedienen.

Ik speelde de game met de Logitech G920 op de Xbox Series X en sturen is zoveel eenvoudiger met een racestuurtje. Een flauwe bocht kun je heel precies insturen. Alleen het remmen is lastiger dan op een controller, want voor volle remdruk moet je echt hard stampen.

De Toto Wolff uithangen

Nog een gouwe ouwe is de My Team-modus. Als je het vervelend vindt dat een echt bestaande coureur verdwijnt als jij zijn plekje opeist in carrièremodus, dan is MyTeam je ding. Je maakt een coureur aan, zoekt een sponsor en motorleverancier, huurt een teamgenoot in en gaat als 11e team de grid op. Naast het rijden moet je ook de Toto Wolff uithangen en gebouwen neerzetten, teams ontwikkelen en de auto steeds beter maken. Het is een soort carrière- en teammanager-functie in één.

F1 2021 heeft zijn zwakke punten. De storymode voelt wat te gescript, de animaties op het podium zijn na elke winst exact gelijk en de Nederlandse vertaling verdient niet de schoonheidsprijs. Maar er is geen game die je zo dicht bij de actie van het huidige Formule 1-seizoen brengt als deze. Op zoveel verschillende manieren.