Beveiliging Facebook-ceo Zuckerberg kost 23 miljoen per jaar
De kosten voor de beveiliging van bestuurders van de grote techbedrijven was in 2020 hoger dan in de jaren voorheen. Koploper is met afstand de persoonlijke beveiliging van Facebook-topman Mark Zuckerberg met een prijskaartje van 23,4 miljoen dollar in 2020.
De kosten voor de beveiliging van Zuckerberg kwamen in 2019 nog op 20,4 miljoen dollar, meldt Protocol dat de kosten in kaart bracht. Ook voorheen was Zuckerberg al koploper, met ver achter hem zijn rechterhand Sheryl Sandberg. De kosten voor haar beveiliging stegen van 4,37 miljoen dollar in 2019 tot 7,65 miljoen dollar vorig jaar.
Facebook lichtte zijn beveiligingskosten eerder zelf toe. Volgens het bedrijf staat negatief sentiment omtrent Facebook synoniem met negatief sentiment rond Zuckerberg. Aangezien Facebook rond corona vaak negatief in het nieuws was, nam dat negatieve sentiment het afgelopen jaar toe.
Topmannen Google en Oracle
Google-topman Sundar Pichai staat met 5,4 miljoen dollar op de derde plaats, gevolgd door ruim 2 miljoen dollar voor de topman van taxidienst Lyft en 1,7 miljoen voor Oracle-topman Larry Ellison.
Tim Cook
De beveiliging van Apple-topman Tim Cook is met 470.000 dollar het goedkoopst van de elf vergeleken topbestuurders, ondanks dat Apple momenteel 's werelds meest waardevolle bedrijf is. Microsoft zit Apple qua waarde op de hielen, maar openbaart geen beveiligingskosten omdat de top van Microsoft die kosten voor eigen rekening neemt.
De beveiliging van onlangs afgetreden Amazon-oprichter, 's werelds rijkste mens en nieuwbakken astronaut Jeff Bezos kwam in 2020 op 1,6 miljoen dollar. Dat bedrag staat al jaren op dat niveau: meerkosten betaalt Bezos uit eigen zak.
Kosten door corona
De gestegen kosten zijn vermoedelijk het gevolg van de coronapandemie. Dat zegt Kent Moyer van het bedrijf World Protection Group, dat veel cliënten in de techindustrie en andere rijke en waardevolle personen beveiligt. Het aantal bedreigingen nam in 2020 toe, zegt Moyer.
De zelf-isolatie waar veel mensen door lockdowns en quarantaines in geplaatst werden, zorgt volgens de beveiliger voor escalatie. "Als iemand een beetje raar was, werden ze heel raar", aldus Moyer. Die toegenomen dreiging moest bovendien vaak worden bestreden rond de woningen van de tech-bestuurders.