Betaalsystemen

Amerikaanse politici willen macht appwinkels Apple en Google inperken

12 augustus 2021 om 10:41
Laatste update: 12 augustus 2021 om 10:42

Amerikaanse senatoren van zowel de Democraten als Republikeinen hebben een gezamenlijk wetsvoorstel gepresenteerd, bedoeld om de macht van Apple en Google in hun appwinkels in te perken.

Met de zogenoemde 'Open Markets Act' willen de senatoren Richard Blumenthal (Democraten), Marsha Blackburn (Republikeinen) en Amy Klobuchar (Democrate) de ontwikkelaars van apps meer zeggenschap geven. Het voorstel wil een eind maken aan de verplichting om alleen het betaalsysteem van de appwinkel te gebruiken.

Ontwikkelaars in de Google Play Store en de Apple App Store mogen betalingen voor digitale goederen en diensten nu alleen via het betaalsysteem van de appwinkel laten lopen. Zelfs het verwijzen naar een eigen betaalmethode buiten die winkel is nu verboden, een praktijk waarover onder meer Spotify al met enig succes heeft geklaagd bij de Europese Commissie.

Geen straf voor lagere prijzen

Er moet ook een einde komen aan de straf op lagere prijzen buiten de appwinkels, stellen de senatoren. Omdat Apple en Google een commissie van 15 tot 30 procent van de inkomsten van een app eisen, maken sommige ontwikkelaars de prijzen van hun abonnementen binnen de appwinkels 30 procent duurder. Verwijzen naar de lagere eigen prijzen is niet toegestaan.

Die maatregel sluit aan op de klachten van Fortnite-maker Epic Games. Dat bedrijf klaagde Apple en Google aan, omdat Fortnite uit hun appwinkels werd verwijderd. Dat gebeurde toen Fortnite digitale goederen voor een lagere prijs verkocht via de eigen winkel van Epic, en daarmee de betaalsystemen van Apple en Google omzeilde. Een uitspraak in de zaak tussen Epic en Apple wordt binnenkort verwacht.

Oneerlijk voordeel door niet-openbare data

De senatoren hebben ook problemen met het marktverstorend gebruik van de data die Apple en Google verzamelen. De bedrijven hebben een schat aan niet-openbare data over het gebruik en de populariteit van apps. De senatoren willen dat die data niet langer gebruikt mogen worden om concurrerende producten te bouwen. Ook die maatregel raakt onder meer de klacht van Spotify, dat vindt dat Apple met zijn concurrerende dienst Apple Music meer weet over iPhone-gebruikers dan Spotify.

"Jarenlang hebben Apple en Google concurrenten verpletterd en consumenten in het ongewisse gehouden - terwijl zij flinke meevallers in hun zak staken en zij zogenaamd welwillende poortwachters van deze miljardenmarkt waren", aldus senator Blumenthal in een verklaring. "Dit wetsvoorstel zal helpen de wurggreep van deze techreuzen te doorbreken, de app-economie open te stellen voor nieuwe concurrenten en mobiele gebruikers meer controle over hun eigen apparaten te geven."

Apple: 'Klant staat voorop'

In het wetsvoorstel wordt wel ruimte gehouden voor de winkelhouders om onder bepaalde voorwaarden de huidige regels toe te passen. Dat is dan wel bij uitzondering, als kan worden aangetoond dat de privacy, beveiliging of digitale veiligheid van gebruikers anders gevaar lopen. En regels die voor appmakers gelden, moeten ook op alle eigen apps van Apple en Google worden toegepast.

Een woordvoerder van Apple stelt tegenover The Verge dat het bedrijf de consument altijd op de eerste plaats zet. "De App Store is de hoeksteen van ons werk om ontwikkelaars en consumenten te verbinden op een manier die veilig en betrouwbaar is", aldus Apple. "Onze focus ligt op het behouden van een App Store waar mensen erop kunnen vertrouwen dat elke app onze rigoureuze eisen naleven en dat hun privacy en veiligheid wordt beschermd."

Tech: zeldzame overeenstemming in politiek VS

Google wilde tegenover de Amerikaanse pers niet op de wetgeving reageren. Het bedrijf zegt dat Android keuzes biedt die anderen niet bieden. Zo staat Google het in tegenstelling tot Apple toe dat telefoonmakers hun toestel leveren met eigen appwinkels, naast de Google Play Store. Zo worden telefoons van Samsung geleverd met zowel de Google Play Store als de Samsung Galaxy Store.

Over het wetsvoorstel moet nog worden gestemd door de Amerikaanse Senaat, waardoor de tekst nog kan worden aangepast. Het voorstel maakt een aardige kans door de steun van zowel Democraten als Republikeinen. De twee grote Amerikaanse partijen staan op veel vlakken lijnrecht tegenover elkaar, maar vinden elkaar als het gaat om het inperken van de macht van de grote techbedrijven.

De App Store ligt onder vuur: