'Zonnestormen kunnen groot deel internet platleggen'
Zonnestormen kunnen in de toekomst een groot deel van het internetverkeer platleggen, waarschuwen wetenschappers.
De belangrijke onderzeekabels voor internet, die de continenten met elkaar verbinden, zijn gevoelig voor de stralingsgolven veroorzaakt door zonnestormen. In het slechtste geval kan een groot deel van het internetverkeer stilvallen. Daarvoor waarschuwt wetenschapper Sangeetha Abdu Jyothi van de Universiteit van Californië in een nieuw onderzoek.
Zonnestorm
Een grote zonnestorm komt normaal gesproken eens in de 100 jaar voor, maar de zon wordt steeds actiever en daarmee groeit de kans op zonnestormen. Bij een zonnestorm worden er veel hoog-energetische deeltjes de ruimte ingeslingerd door de zon. Zo'n storm kan op aarde storingen veroorzaken aan radio- en internetverbindingen.
Branden in de jaren 20
De zwaarste zonnestorm van de vorige eeuw vond plaats in 1921, aldus de meteorologen van Weer.nl. Op verschillende plaatsen waar veel kabels samenkwamen - bijvoorbeeld bij telegraafposten en seinhuizen - ontstonden toen grote branden. Ook kwam het noorderlicht extreem zuidelijk, in steden als Los Angeles en Atlanta was het goed te zien.
In de jaren 1920 was de afhankelijkheid van technologie vele mate kleiner dan vandaag de dag. Als zo'n zonnestorm tegenwoordig zou plaatsvinden dan kunnen de gevolgen groot zijn, vrezen wetenschappers.