Google krijgt boete in Zuid-Korea om machtsmisbruik met Android
Google heeft in Zuid-Korea een boete van omgerekend 150 miljoen euro gekregen omdat het met Android misbruik maakt van zijn dominante marktpositie.
Google gebruikt zijn macht met het besturingssysteem Android, dat op zo'n driekwart van alle smartphones wereldwijd staat, om concurrenten dwars te zitten. Dat stelt de Zuid-Koreaanse toezichthouder KFTC.
Onder meer de Zuid-Koreaanse fabrikanten Samsung en LG hebben zogeheten 'anti-fragmentatiecontracten' van Google ondertekend. Die deals verhinderen dat de bedrijven een eigen versie van Android konden ontwikkelen, zogeheten forks. Van Zuid-Korea mogen deze contracten niet langer worden verplicht en moeten huidige overeenkomsten worden aangepast.
Ook zijn Samsung en LG volgens de toezichthouder tegengewerkt bij het tijdig lanceren van nieuwe producten als slimme speakers en smartwatches. LG maakte overigens in april bekend te stoppen met het maken van smartphones.
Google: voordelen Android genegeerd
Google gaat in beroep tegen de boete. Volgens de techreus versnelt Android innovatie en verbetert het de gebruikerservaring, maar worden die voordelen onterecht genegeerd.
De boete van 150 miljoen euro is klein vergeleken met de omzet van Googles moederbedrijf Alphabet, dat vorig jaar een omzet van 62 miljard dollar draaide.
Nieuwe wet rond appstores
De boete past in Zuid-Koreaans beleid waarin grote techbedrijven harder worden aangepakt. De boete voor Google is na die voor chipfabrikant Qualcomm de op een na hoogste in het land voor misbruik van de machtspositie.
Het besluit van KFTC is bovendien een nieuwe tegenslag voor Google in Zuid-Korea. Vorige maand nam het parlement in het land een wetsvoorstel aan die ervoor zorgt dat Google en Apple appmakers moeten toestaan om andere betaalsystemen te gebruiken in hun appwinkels. Google en Apple verplichten nu om de betalingen via hun eigen betaalsystemen te laten lopen en rekenen een commissie van 15 tot 30 procent.
Europese megaboetes
Google kreeg eerder in Europa al boetes wegens misbruik van de dominante positie op de markt. Zo kreeg het bedrijf in 2017 een geldstraf van 2,4 miljard euro. Moederbedrijf Alphabet kreeg in 2018 een recordboete van 4,3 miljard euro vanwege oneerlijke concurrentie met Android. In maart 2019 volgde een sanctie van bijna 1,5 miljard euro.