Recordboete voor Google: 4,3 miljard euro
De Europese Commissie deelt weer een financiële dreun uit aan Google: een boete van 4,3 miljard euro. Deze keer voor machtsmisbruik met Android: de techgigant dwingt smartphonemakers om bepaalde Google-apps te installeren als ze van Android gebruik willen maken.
Eurocommissaris Margrethe Vestager van Mededinging wil dat fabrikanten zelf kunnen bepalen welke apps ze op hun Android-apparaat plaatsen, en dat Google een einde maakt aan misbruik van zijn machtspositie.
In het onderzoek hebben EU-functionarissen gekeken naar Google-contracten met fabrikanten van Android-telefoons. Daarin zouden specifieke eisen staan over Google's zoek- en browser-apps en andere diensten die moeten worden gebruikt wanneer de fabrikanten de Google Play-store op hun telefoon willen hebben.
De Europese Commissie is de zaak begin 2015 gaan onderzoeken nadat het klachten van bedrijven ontving. Eén van hen is de Portugese appwinkel Aptoide, die beweert dat het hen heel lastig wordt gemaakt om te concurreren met Google Play. Zo stelt het bedrijf dat Google Android-gebruikers die Aptoide hebben geïnstalleerd meldingen krijgen dat de app niet veilig zou zijn.
Meer keuze
De boete kan gevolgen hebben voor wat er gebeurt met je Android-telefoon. Zo kan het zijn dat je als consument voortaan bij het instellen van je telefoon de vraag krijgt welke app-winkel, browser of mail-app je wilt gebruiken. Dat zou ingrijpend zijn, omdat Googles bedrijfsmodel voor een groot deel afhankelijk is van Android. Google verdient tientallen miljarden euro's aan Android, bijvoorbeeld met het tonen van advertenties of verkopen van diensten.
In Nederland is 69 procent van de verkochte telefoons een Android, tegenover 30 procent iPhones. Wereldwijd heeft Android een veel groter marktaandeel: 87 procent ten opzichte van de 12 procent van iOS.
Reactie Google
"Android heeft meer keuze voor iedereen gecreëerd, niet minder. Een levendig ecosysteem, snelle innovatie en lagere prijzen zijn klassieke kenmerken van robuuste concurrentie. We zullen in beroep gaan tegen de beslissing van de Commissie", aldus een woordvoerder.
De boete van 4,3 miljard euro wordt afgetrokken van de afdrachten die lidstaten maken aan het EU-budget op basis van de omvang van hun economie. Nederland betaalt hier ongeveer 4,5 procent van. Een boete van 4,3 miljard zorgt dan voor een korting voor Nederland van ruim 193 miljoen euro.
Overigens verdient Google dit bedrag in zestien dagen terug, berekend op basis van de omzetcijfers over 2017.
Microsoft
De beschuldiging van Google en Android lijkt op de strijd tussen Microsoft en de Europese Commissie van een kleine tien jaar geleden. De softwaregigant misbruikte toen volgens de Commissie zijn dominante positie in de markt door onder andere Internet Explorer en Windows Media Player standaard met Windows mee te leveren.
Dit resulteerde in hoge boetes voor Microsoft en het aanpassen van Windows, door bijvoorbeeld een scherm met browserkeuze aan de software toe te voegen.
Boetes
Google kreeg vorig jaar al een boete van 2,4 miljard euro vanwege het voortrekken van de eigen prijsvergelijkingssite Shopping in de getoonde zoekresultaten. Ook stelde de Commissie dat mensen die hebben geleden onder het machtsmisbruik van Google recht hebben op een vergoeding. Die zaak kwam in 2010 aan het rollen na klachten van Europese prijsvergelijkingssites bij de Europese Commissie.
Er loopt nog een derde Europees onderzoek naar vermeend machtsmisbruik door Google. Daarin draait het om AdSense, de lucratieve advertentiebusiness van het bedrijf. Google zou bedrijven die van zijn advertentieplatform Adsense gebruikmaken verbieden om daarnaast ook via advertentieplatformen van concurrenten van Google te adverteren.