Nieuwe smartphones

Telefoontekort dreigt: 'Smartphones worden duurder'

nieuwe smartphone mobiele telefoon kopen korting aanbieding mobiel
18 oktober 2021 om 14:46
Update: 18 oktober 2021 om 15:27

Door de wereldwijde chiptekorten kunnen fabrikanten binnenkort onvoldoende smartphones produceren. Daardoor kunnen sommige smartphones ook duurder worden en komen er minder kortingsacties, zegt een bekend onderzoeksbureau.

De chiptekorten spelen al sinds de coronapandemie vorig jaar begon, maar ze raken de komende tijd pas echt de smartphone-industrie, meldt analistenbureau Canalys. Fabrikanten van chips en andere componenten hebben door de grote vraag en het kleine aanbod hun prijzen verhoogd. "Hierdoor verhogen telefoonmerken ook de prijzen van toestellen in de detailhandel", aldus Canalys.

De chiptekorten zullen pas 'eind 2022' afnemen, denkt het bedrijf. Ook de steeds hogere kosten van het wereldwijde vrachtvervoer spelen mee bij de prijsverhogingen.

'Minder deals op Black Friday'

Door de problemen moeten consumenten er rekening mee houden dat er de komende tijd minder kortingen op nieuwe smartphones worden gegeven en dat er minder aanbiedingen zijn. Canalys waarschuwt dat klanten "zijn gaan rekenen op koopfestijnen zoals Black Friday en Singles' Day in China", waardoor fabrikanten "onmogelijk aan de komende vraaggolf kunnen voldoen".

"Als telefoonfabrikanten toch kortingen willen geven, dan zullen ze mogelijk bundels aanbieden met bijvoorbeeld wearables of smart home-apparaten", zegt Canalys-analist Ben Stanton. Klanten krijgen dan bij hun smartphones bijvoorbeeld een gratis smartwatch, fitnesstracker of draadloze oordoppen.

Ook onderzoeksbureau Counterpoint meldt dat smartphonemakers sinds het tweede kwartaal steeds meer last hebben van de tekorten aan chips en andere componenten. "De situatie wordt dit kwartaal steeds erger. Sommige smartphonefabrikanten zeggen nog maar 70 procent van de bestelde leveringen te ontvangen." 

Samsung weer marktleider

In het derde kwartaal werden er volgens de nieuwste cijfers van Canalys wereldwijd 6 procent minder smartphones verscheept, mede vanwege een tekort aan componenten. Samsung was de marktleider met een aandeel van 23 procent, gevolgd door Apple (15 procent) en Xiaomi (14 procent).

Deze zomer ging Xiaomi nog tijdelijk aan kop, maar Samsung kwam daarna met twee nieuwe vouwtelefoons en Apple lanceerde de iPhone 13's. De Chinese merken Vivo en Oppo bezetten de vierde en vijfde plek op de smartphonemarkt.

Lang wachten op iPhone 13

Apple leek lange tijd geen hinder te ondervinden door de chiptekorten, maar vanwege problemen bij twee grote leveranciers zouden er nu minder iPhone 13's dan verwacht kunnen worden geproduceerd. Grote chipmakers geven Apple vaak een voorkeursbehandeling, vanwege de enorme schaalgrootte van het bedrijf. 

Consumenten zagen in de Apple Store de afgelopen weken de levertijden van de nieuwe iPhone 13's oplopen, vooral bij de Pro-modellen. Wie nu een iPhone 13 Pro bestelt bij Apple moet meer dan een maand wachten op de levering. Toch verwachten analisten dat Apple er nauwelijks minder iPhones om zal verkopen. “Apple is marktleider wat betreft klantenbinding en loyaliteit", aldus de analisten van Morgan Stanley vorige week. "Elke vertraging in de productie en levering van iPhones zorgt er alleen maar voor dat mensen hun aankoop uitstellen tot de volgende kwartalen."

Review: Xiaomi 11T Pro