Chinese TikTok voert pauzevideo's in: 'Leg je telefoon eens weg'
Gebruikers van Douyin, de Chinese versie van TikTok, die de app te lang gebruiken moeten 5 seconden wachten op de volgende video. Ze krijgen dan boodschappen te zien als 'leg je telefoon eens weg' en 'ga naar bed'.
Douyin voert een serie pauzevideo's van 5 seconden in om overmatig gebruik van de app tegen te gaan, meldt de krant South China Morning Post. De nieuwe maatregel volgt nadat de Chinese overheid recent allerlei strengere regels heeft afgedwongen om internet- en gameverslaving te bestrijden.
Als een gebruiker teveel tijd in Douyin doorbrengt, krijgt hij of zij boodschappen te zien als 'ga naar bed', 'morgen werken' en 'leg je telefoon eens weg'. In tegenstelling tot alle normale video's op de app kunnen die pauzevideo's niet worden weggeveegd.
'Dacht dat telefoon kapot was'
Sommige gebruikers reageerden volgens de South China Morning Post 'met ontsteltenis' op de nieuwe anti-verslavingsfunctie. "Waarom kan ik niet omhoog vegen op het scherm?" reageerde een gebruiker. "Ik dacht dat mijn telefoon kapot was." Douyin heeft in China ruim 600 miljoen gebruikers.
Ook al tijdslimiet en notificatie-stop
Sinds kort mogen gebruikers onder de 14 jaar Douyin maar maximaal 40 minuten per dag gebruiken. Douyin voerde deze nieuwe jeugdmodus in voor gebruikers onder de 14 jaar. Voor deze groep geldt een limiet van 40 minuten per dag. Ook mogen ze de app alleen tussen 6 uur ’s ochtend en 10 uur ’s avonds gebruiken. Buiten die uren krijgen ze geen toegang.
TikTok paste onlangs wereldwijd het sturen van pushmeldingen aan jongereren aan. Gebruikers tussen 13 en 15 jaar krijgen van de app geen notificaties meer na 9 uur 's avonds. Voor gebruikers van 16 of 17 jaar geldt dat na 10 uur 's avonds.
TikTok is de internationale versie van Douyin, dat in 2016 in China verscheen. TikTok volgde in 2017 buiten China, maar werd pas echt populair na de overname van de app Musical.ly in 2018. Douyin en TikTok samen hebben wereldwijd meer dan een miljard gebruikers.
Internet- en gameverslaving tegengaan
De Chinese autoriteiten willen de hoeveelheid tijd beperken die jonge internetgebruikers besteden content die door algoritmen wordt gestuurd. In China besteedden internetgebruikers in 2020 gemiddeld 125 minuten per dag aan korte video's.
ByteDance wil volgens de South China Morning Post de lijn van de regering te volgen nadat zijn ooit zeer populaire app voor het delen van grappen, Neihan Duanzi, in 2018 door Peking werd gesloten wegens het verspreiden van "vulgaire content".
Eerder dit jaar kwam de Chinese overheid ook met strengere regels voor het spelen van games door kinderen. Kinderen onder de 18 jaar mogen alleen 8 tot 9 uur 's avonds lokale tijd online games spelen, van vrijdag tot zondag.