Blue Origin

Ruimtevaartbedrijf Jeff Bezos bouwt commercieel ruimtestation

Blue Origin van Jeff Bezos bouwt commercieel ruimtestation
25 oktober 2021 om 17:33
Update: 26 oktober 2021 om 09:00

Het ruimtevaartbedrijf van Amazon-oprichter Jeff Bezos, Blue Origin, gaat een commercieel ruimtestation bouwen.

Blue Origin gaat voor het ruimtestation samenwerken met branchegenoot Sierra Space. Het ruimtestation met de naam Orbital Reef zou in de tweede helft van dit decennium in een baan om de aarde moeten zijn gebracht en volledig kunnen functioneren.

Volgens Blue Origin kan iedereen naar het ruimtestation afreizen als daar maar voor wordt betaald. Het bedrijf rept in een persbericht van onderzoekers, maar ook van commerciële klanten.

Orbital Reef wordt volgens Blue Origin "een gemengd bedrijfsterrein in de ruimte", dat kan worden aangepast aan de behoeften van de verschillende huurders en bezoekers. Volgens het bedrijf moet het ruimtestation "de essentiële infrastructuur bieden die nodig is om de economische activiteit op te schalen en nieuwe markten in de ruimte te openen".

Ruimtetoerisme

Blue Origin zet volop in op ruimtetoerisme om daarmee een deel van zijn lanceringen terug te verdienen. De afgelopen tijd ging Bezos zelf al de ruimte in en maakte Blue Origin naam met het veilen van een plekje op die vlucht dat uiteindelijk naar de 18-jarige Nederlander Oliver Daemen ging.

Ook nam Blue Origin acteur William Shatner, bekend als Captain James T. Kirk uit Star Trek, mee de ruimte in. Daarmee wil het bedrijf naamsbekendheid verkrijgen en meer rijke mensen trekken die de ruimte in willen.

Boeing en universiteit

De bouw van het ruimtestation wordt ook ondersteund door vliegtuig- en ruimtevaartbedrijf Boeing. Daarnaast is de Amerikaanse universiteit Arizona State University betrokken bij het project.

Bezos zei eerder dit jaar dat vervuilende industrie naar de ruimte moet worden verplaatst, zodat 'de aarde kan worden behouden als de juweel die het is'. "Het zal decennia duren om dat te bereiken, maar je moet beginnen", aldus de Amazon-oprichter.

Ruimtetoerisme barst los: