Geen sprake van fabriek

Chipmaker TSMC wil chiptekort oplossen met Oost-Europese samenwerking

25 november 2021 om 11:36
Laatste update: 25 november 2021 om 15:19

Taiwan wil samenwerken met Slowakije, Tsjechië en Litouwen bij de productie van computerchips. Zo zou het wereldwijde chiptekort sneller opgelost moeten worden.

Dat heeft een Taiwanese minister gezegd. In verschillende sectoren waaronder de auto-industrie is een tekort aan computerchips ontstaan door onder meer de coronacrisis. Een van de grootste producenten van halfgeleiders ter wereld, Taiwan Semiconductor Manufacturing Company (TSMC), komt uit Taiwan.

Kung Ming-hsin, hoofd van de Taiwanese ontwikkelingsraad National Development Council, vertelde aan journalisten dat Slowakije, Tsjechië en Litouwen na zijn bezoek vorige maand hun interesse kenbaar hebben gemaakt om met Taiwan samen te werken om het chiptekort aan te pakken.

Geen sprake van fabrieken

Taiwan gaat voor de samenwerking werkgroepen opzetten met de landen om uit te vogelen hoe ze de chipproductie moeten gaan coördineren. Taiwan gaat ook beurzen uitgeven voor technische opleidingen, zei Kung.

Van een chipfabriek binnen de Europese Unie is lijkt vooralsnog geen sprake. TSMC gaat in de Amerikaanse staat Arizona wel zo'n fabriek bouwen, à 12 miljard dollar. Ondanks grote interesse van Brussel heeft TSMC nog niet toegehapt.

Belangrijke klant ASML

TSMC heeft de laatste tijd extra geïnvesteerd om de productiecapaciteit te vergroten om te kunnen voldoen aan de wereldwijd gestegen vraag naar computerchips. De fabrikant is ook een belangrijke klant van de Nederlandse chipmachinefabrikant ASML.

De Europese Unie is bezig met wetgeving om de chipproductie in Europa te kunnen vergroten en heeft Taiwan al gepolst om mee te werken. Volgens Kung wordt het voor Europa lastig om zonder hulp van buitenaf de chipproductie op te voeren.

Geen PlayStation of nieuwe auto door chiptekort