Roaming blijft gratis in de EU tot minstens 2032
Internetten met je smartphone in een ander EU-land blijft nog zeker tot 2032 even goedkoop als in eigen land. Dat hebben de EU-landen en het Europees Parlement afgesproken.
Kosteloos roamen binnen de EU werd in 2017 ingevoerd en blijft door het nieuwe akkoord tot minstens medio 2032 gelden.
Mobiele telefoons schakelen in het buitenland automatisch over op een plaatselijk netwerk. De kosten daarvoor mogen tot medio 2032 meestal niet worden doorgerekend aan de gebruiker. Alleen als een klant veel meer roamt dan zijn thuiscontract toelaat kunnen er toch kosten worden doorberekend. Die kosten zullen volgens de nieuwe afspraken tussen 2022 en 2027 geleidelijk afnemen.
Bellen naar EU-landen blijft duurder
Het parlement wilde ook bellen naar andere EU-lidstaten goedkoper maken, maar daarover werden ze het niet eens. Voor deze telefoontjes blijft een hoger tarief gelden dan voor binnenlandse, maar er is wel een maximumprijs van 19 cent per minuut afgesproken.
De Europese consumentenbond BEUC hekelt in een reactie dat bellen naar andere EU-landen duur blijft. "De prijs die consumenten daarvoor betalen moet in lijn worden gebracht met de prijs van binnenlandse gesprekken en de werkelijke kosten voor telecombedrijven weerspiegelen."
'Even snel als thuis'
Telecombedrijven moeten volgens de nieuwe verordening dezelfde roamingkwaliteit gaan aanbieden als de klant in zijn thuisland heeft, als er gelijkwaardige netwerken beschikbaar zijn. "We verbeteren met deze nieuwe regelgeving de kwaliteit van de roamingervaring", aldus EU-commissaris Margrethe Vestager.
Europeanen ervaren volgens een recent onderzoek in andere EU-landen regelmatig lagere mobiele internetsnelheden. Eenderde van de ondervraagden zegt in het buitenland langzamer mobiel internet te hebben dan in eigen land. Ook krijgt 28 procent over de grens alleen verbinding met een langzamer netwerk dan thuis (bijvoorbeeld 3G in plaats van 4G).