'Politie bewaart dronebeelden demonstraties alleen bij rellen'
De beelden die de drones van de politie maken bij demonstraties worden alleen bewaard als er sprake is van opstootjes, onrust of geweld. Dat zegt demissionair minister Ferd Grapperhaus (Justitie).
De politie publiceerde onlangs dronebeelden van het woonprotest in Rotterdam op 17 oktober, wat leidde tot Kamervragen van BIJ1. De politie wilde met de publicatie volgens Grapperhaus "een ander perspectief laten zien". "Het heeft extra duiding willen geven aan het politieoptreden", aldus de minister.
De camera in de drone heeft volgens Grapperhaus 'niet continu" beelden opgenomen. "Bij een demonstratie worden door de politie dronebeelden alleen opgeslagen als er zichtbaar sprake is van opstootjes of bij onrust in de menigte, of als er geweld wordt gebruikt."
'Niet herkenbaar'
De politie is volgens Grapperhaus "terughoudend" met het vrijgeven van dronebeelden van demonstraties. "Er zijn alleen beelden gebruikt waar personen niet herkenbaar of herleidbaar worden getoond. Waar nodig is er ‘geblurd’ in de beelden", aldus de bewindsman.
Rellen eerder spotten vanuit de lucht
De politie gebruikt drones onder andere bij het handhaven van de openbare orde en veiligheid, zodat mensenstromen beter in de gaten kunnen worden gehouden. "Beginnende ongeregeldheden kunnen vanuit de lucht sneller worden gelokaliseerd."
Ook worden de drones ingezet bij de analyse van verkeersongelukken. Ook maakt de politie voor de forensische opsporing met drones overzichtsopnames van de plaats delict.