© TSMC

Chipmaker TSMC wil grote fabriek in Duitsland bouwen
Chiptekorten

Chipreus TSMC wil grote fabriek in Duitsland bouwen

13 december 2021 om 14:07
Update: 13 december 2021 om 14:16

Chipgigant TSMC zou een grote chipfabriek willen bouwen in Duitsland. Het plan past bij de wens van de Europese Unie om een grotere rol spelen op de wereldwijde chipmarkt, die sinds vorig jaar kampt met grote tekorten.

Het Taiwanese TSMC voert verkennende gesprekken over de Duitse chipfabriek, zegt een hooggeplaatste bestuurder. Voordat het zover is, wil TSMC duidelijkheid over beschikbare overheidssubsidies, zei salesdirecteur voor Azië en Europa Lora Ho.

Vacatures

Daarnaast wil het bedrijf weten of er voldoende geschikte kandidaten zijn voor de vacatures die het bedrijf moet invullen voor de opzet van zo'n fabriek. De chipsector heeft behoefte aan zeer hoog opgeleide medewerkers en die zijn ook elders gewild. Ook moet nog duidelijk worden of er wel vraag is naar chips die een Duitse fabriek zou maken.

Het Taiwanese bedrijf kijkt ook naar samenwerkingen in Oost-Europa, waaronder Slowakije, Tsjechië en Litouwen.

Producent voor Apple

TSMC is 's werelds grootste fabrikant van chips die in opdracht van andere bedrijven worden gemaakt, zoals Apple, Intel of Nvidia. De meeste productielocaties staan in Taiwan, maar de afgelopen tijd kondigde het bedrijf ook grote fabrieken buiten de landsgrenzen aan.

Zo bouwt TSMC een fabriek van omgerekend 10,6 miljard euro in de Amerikaanse staat Arizona. In Japan steekt het concern zo'n 6 miljard euro in een nieuwe productiefaciliteit.

EU wil grotere chipsector

De Europese Commissie wil dat de EU voor 2030 goed is voor 20 procent van alle halfgeleiders wereldwijd worden gemaakt. Nu is dat nog zo'n 10 procent. De EU wordt op die manier autonomer, zo is de gedachte. Het is ook de bedoeling dat de krachtigste chips in de toekomst ook op Europese bodem worden gemaakt.

Veel sectoren, waaronder de auto-industrie, kampen met tekorten aan chips. Mede daardoor willen naast de EU ook de VS en andere landen meer chipproductie naar zich toe trekken. Daarnaast zou het hebben van 'eigen' chipfabrieken goed zijn voor de nationale veiligheid.

NFC-chips: zo handig zijn ze