Mega-database voor gezichtsherkenning

Omstreden techbedrijf Clearview moet Franse gezichten wissen

16 december 2021 om 15:41
Laatste update: 16 december 2021 om 15:41

De Franse privacywaakhond CNIL wil dat het omstreden bedrijf voor automatische gezichtsherkenning Clearview alle gezichten van Franse burgers verwijdert, en geen nieuwe gezichten van Fransen meer verzamelt en verwerkt.

Clearview heeft een grote database met afbeeldingen die onder meer via internet zijn binnengehaald, bijvoorbeeld foto's die mensen zelf op sociale media hebben gezet. Van die foto's maakt het bedrijf profielen, waar overheden en voorheen ook bedrijven toegang toe kunnen krijgen.

Dat verzamelen van foto's gaat in tegen de Europese privacywet AVG, stelt de Franse toezichthouder CNIL, de Franse evenknie van de Autoriteit Persoonsgegevens. CNIL draagt Clearview op om te stoppen met het verzamelen van foto's van Franse burgers zonder dat daar wettelijke grondslag toe is. Clearview moet binnen twee maanden de foto's van Fransen uit zijn systemen verwijderen, en individuele verzoeken tot verwijdering honoreren.

Schending van artikelen privacywet

Clearview schendt volgens de Fransen twee artikelen van de AVG: artikel 6 – het onwettig verweken van persoonlijke data, in dit geval biomedische gegevens. En artikelen 12, 15 en 17 – het onvoldoende in acht nemen van de rechten van individuen, bijvoorbeeld als burgers opvragen welke data Clearview over hen heeft.

Als Clearview niet op de eisen van het CNIL ingaat, kan de waakhond onder meer een boete opleggen. Clearview kreeg eerder al vergelijkbare eisen voorgeschoteld van toezichthouders uit Australië en het Verenigd Koninkrijk.

Eerder al klachten tegen Clearview

Clearview is omstreden vanwege zijn werkwijze waarbij het openbaar geplaatste foto's op grote schaal automatisch binnenharkt. Eerder dit jaar dienden verschillende burgerrechtengroepen klachten in tegen Clearview bij verschillende Europese privacywaakhonden.

Het bedrijf beloofde vorig jaar om te stoppen met het leveren aan bedrijven en alleen nog te werken met overheden. Dat gebeurde onder meer na een verhaal van The New York Times. De krant ontdekte dat rijke investeerders de technologie van Clearview gebruikten voor privédoeleinden. Een miljardair kon met de software bijvoorbeeld achterhalen met wie zijn dochter uitging, puur op basis van een foto van de man.

Zo werkt gezichtsherkenning: