apple app store betaalsysteem extern in apps zuid-korea
Wereldwijde primeur

Apple gaat externe betaalsystemen in apps toelaten in Zuid-Korea

11 januari 2022 om 12:19
Laatste update: 11 januari 2022 om 12:24

Apple heeft in Zuid-Korea toegezegd betaalsystemen van derden toe te laten in de apps in zijn App Store. De Zuid-Koreaanse regering stelt die eis sinds vorig jaar.

Apple en Google eisen dat betalingen in apps op iOS en Android verlopen via hun eigen betaalsystemen. Beide bedrijven rekenen commissie over die betalingen, meestal 15 of 30 procent, afhankelijk van de omzet van de appmaker. Zuid-Korea kwam in augustus vorig jaar als eerste land met een wet die Apple en Google verplicht om ook externe betaalmethodes toe te staan in apps; veel andere landen buigen zich nog over maatregelen tegen de appwinkels.

Apple heeft nu plannen voor de naleving van de wet ingeleverd aan de Zuid-Koreaanse toezichthouder, meldt de Korea Herald. Apple stelt dat het zal voorzien in een mogelijkheid voor externe betaalmethoden in apps in Zuid-Korea.

App-makers hoeven bij die alternatieve methode minder dan 15 of 30 procent commissie af te dragen. Hoeveel precies is nog niet bekend, ook is nog niet duidelijk wanneer Apple de wijziging in Zuid-Korea doorvoert.

Google beloofde al 4 procent minder

Google kwam in november al met zijn plannen voor naleving van de wet. Google verlaagt de commissie die appmakers moeten afdragen voor van 15 naar 11 procent bij gebruik van een externe betaalmethode. Appmakers ontspringen de dans dus niet helemaal met een externe methode en blijven hun aandeel betalen voor het onderhoud van de appwinkel. Google heeft ook nog niet laten weten wanneer het de externe betaalmethoden in Zuid-Korea precies gaat invoeren.

Appstores onder vuur

In zowel de VS als Europa liggen Google en Apple onder vuur om het beleid rond hun appwinkels. Er lopen meerdere rechtszaken en onderzoeken naar mogelijk machtsmisbruik door de techreuzen. Zo oordeelde een Amerikaanse rechter vorig jaar dat Apple ook in de VS externe betaalmethoden moet gaan toestaan in de App Store, iets waar het bedrijf zich vooralsnog tegen verzet.

De Europese Commissie beschuldigde Apple op haar beurt vorig jaar van machtsmisbruik met de App Store.

Wat betreft de Amerikaans rechtszaak heeft Apple al laten weten ook daar commissie te zullen blijven rekenen, of appmakers daar nu het Apple-betaalsysteem gebruiken of dat van een ander.