Bedrijf Elon Musk gaat hersenimplantaten testen bij mensen
Neuralink, het bedrijf van Elon Musk dat werkt aan hersenimplantaten, heeft een vacature geplaatst voor een 'directeur klinische proeven'. De startup wil zijn technologie op mensen gaan testen.
In de vacature staat onder andere dat de directeur “moet samenwerken met Neuralinks eerste deelnemers aan klinische proeven”. Dat wijst erop dat het bedrijf binnenkort de eerste hersenimplantaten bij mensen wil beginnen te testen.
Neuralink werd in 2016 door Elon Musk opgericht om een zogenaamde ‘brain-computer interface’ te creëren. Het eerste doel van het bedrijf is om mensen met neurologische aandoeningen, zoals bijvoorbeeld verlamming, te helpen in hun dagelijkse leven.
Musk tweette in april vorig jaar bijvoorbeeld dat verlamde mensen met behulp van Neuralink een smartphone zouden kunnen bedienen. Latere versies van de technologie zouden zelfs signalen kunnen sturen naar de ledematen, waardoor mensen met een verlamming terug zouden kunnen lopen.
Aap speelt Pong door te denken
Tot nu toe heeft het bedrijf enkel experimenten uitgevoerd op dieren, zoals varkens en apen. Het bedrijf ging vorig jaar zelfs viraal toen het een filmpje van een makaak met een hersenimplantaat de wereld instuurde. In het filmpje was te zien hoe de aap eerst met een joystick speelde, waarna de joystick werd losgekoppeld en de makaak het spel enkel met zijn hersensignalen bestuurde.
Neuralink heeft nog geen officiële aankondigingen gedaan over de start van proeven op mensen. Elon Musk zei in 2019 al dat de eerste menselijk proeven 'volgend jaar', in 2020 dus, van start zouden gaan. De excentrieke miljardair staat bekend om zijn optimistische voorspellingen over de doelstellingen van zijn bedrijven.
Black Mirror
De technologie doet sommige sceptici de wenkbrauwen fronsen. Neuralink wordt wel vergeleken met de aflevering ‘The Entire History Of You’ van de bekende sci-fi serie ‘Black Mirror.’ In de bewuste aflevering, die zich afspeelt in de nabije toekomst, heeft iedereen een hersenimplantaat dat hen toestaat om herinneringen te delen en opnieuw af te spelen. De dystopische serie lijkt voor sommigen nu stilaan realiteit te worden.
Elon Musk wil zelfs nog een stapje verder gaan. Toen hij in 2017 aankondigde dat hij Neuralink het jaar ervoor had opgericht, deelde hij in een lange blogpost van Wait But Why wat zijn einddoel voor het bedrijf was. Musk wil niet stoppen bij het helpen van mensen met lichamelijke beperkingen. Zijn einddoel is het verbeteren van het menselijke brein door middel van AI, waarmee we uiteindelijk zelfs zouden kunnen samensmelten. De techmagnaat ziet Neuralink eerder als een stap richting onze evolutie naar een post-humane soort.