Fight Club heeft ander einde op Chinese videodienst
De Chinese versie van de Amerikaanse cultfilm Fight Club, uit 1999, heeft een ander einde gekregen.
De film, met Brad Pitt en Edward Norton in de hoofdrollen, is sinds kort op het streamingplatform Tencent Video te zien, maar wel met een ander einde.
Normaal is in de laatste scenes van de film te zien dat Nortons karakter The Narrator zijn denkbeeldige alter ego Tyler Durden (Pitts karakter) doodt. Vervolgens kijkt Norton naar hoe verschillende gebouwen ontploffen. Daarmee wordt gesuggereerd dat het plan van zijn karakter om de moderne samenleving ten val te brengen is begonnen.
Geen ontploffingen
In de Chinese versie doodt The Narrator Durden wel, maar zijn geen ontploffingen te zien. In plaats daarvan verschijnt een zwart beeld met daarop de tekst: "De politie doorzag snel het hele plan en arresteerde de criminelen en voorkwam dat de bom tot ontploffing kwam."
Er wordt ook gemeld dat Durden, dat een denkbeeldig karakter was, naar een "gekkenhuis" is gestuurd.
Chinese overheid
Het is niet bekend of de Chinese overheid de veranderingen heeft opgelegd of dat de producers van de originele film het einde heeft gewijzigd voor de Chinese markt. China laat slechts een handjevol westerse films per jaar toe. Hollywoodstudio's passen soms scènes aan om zo de films in China te mogen distribueren. Dat gebeurde bijvoorbeeld met de film Bohemian Rhapsody over het leven van Queen-zanger Freddie Mercury. In de Chinese versie werden scènes die over Mercury's geaardheid gingen weggelaten.
Eerder op dinsdag kondigde de Chinese Cyberspace Administration, de centrale internettoezichthouder van het land, aan een maand lang campagne te voeren voor een "schone cyberspace". Doel is om onlinemisbruik, "chaos" en "het aanbidden van geld" aan te pakken.
Het is niet bekend of de veranderingen in Fight Club onderdeel zijn van die campagne.