Vliegende auto aircar vliegen
Vliegende auto's

Groen licht voor vliegende auto: AirCar mag de lucht in

26 januari 2022 om 10:55
Update: 26 januari 2022 om 10:55

De vliegende auto AirCar van het bedrijf Klein Vision heeft van de Slowaakse luchtvaartautoriteit een certificaat van luchtwaardigheid gekregen. Dat opent volgens het bedrijf de weg naar massaproductie.

Voordat de wagen als luchtwaardig kon worden bestempeld moest het eerst zo’n 70 uren aan testvluchten en zo’n 200 opstijgingen en landingen ondergaan. Door de certificering in Slowakije voldoet de AirCar ook aan de normen van de Europese luchtvaartautoriteit EASA.

De testvluchten werden uitgevoerd sinds eind 2020, toen de AirCar voor het eerst opsteeg. Een half jaar later was de eerste interstedelijke vlucht al een feit. De AirCar vloog toen van Nitra in Slowakije naar hoofdstad Bratislava. Het bedrijf zegt tegen de BBC dat het als volgende stap een eerste internationale vlucht van Londen naar Parijs wil uitvoeren.

De AirCar is uitgerust met een BMW-motor van 1,6 liter die de wagen van genoeg vermogen zou voorzien om snelheden van meer dan 160 kilometer per uur te halen. De wagen kan volgens de makers een hoogte van zo’n 2500 meter bereiken. Daar houdt het echter niet bij op. Volgens de makers zal het volgende model van de AirCar snelheden tot wel 300 kilometer per uur kunnen halen en een bereik van wel 1000 kilometer.

Overschakelen naar vliegmodus

De AirCar heeft twee modi: de vliegmodus en de rijmodus. In rijmodus is de wagen niet veel groter dan een normale wagen en kun je er gewoon mee op de baan rijden. Het duurt maar een paar minuten om de AirCar om de vleugels uit te klappen en over te schakelen naar de vliegmodus. Er is nog altijd een landingsbaan nodig om op te stijgen en te landen.  

Nederlandse concurrent

Wie een AirCar wil aanschaffen zal nog even moeten wachten. Volgens Klein Vision zal het productiemodel pas binnen een jaar gecertificeerd worden, waarna de productie pas van start kan gaan. Potentiële eigenaars moeten ook in het bezit zijn van zowel een rijbewijs als een pilotenbrevet. 

Een van de concurrenten van AirCar is het Nederlandse PAL-V, dat al jaren werkt aan vliegende auto's. De PAL-V heeft een actieradius van 500 kilometer en vliegt op Euro 95. Eind dit jaar wil het bedrijf de eerste modellen gaan leveren aan klanten.