Mexicaanse drugskartels werven Amerikanen via GTA-game
Spelers van de populaire game GTA Online worden door Mexicaanse drugskartels gerekruteerd als drugskoeriers. Nadat eerder al bleek dat Mexicaanse jongeren zo worden benaderd is nu duidelijk dat dit ook in de VS gebeurt.
Het Amerikaanse zakenblad Forbes kwam te weten dat Mexicaanse drugskartels Amerikaanse burgers rekruteren via het populaire spel GTA Online. Vorig jaar doken al geruchten op dat de kartels Mexicaanse jongeren rekruteerden voor dezelfde doeleinden. Daar was toen echter nog niet veel bewijs voor. Volgens Forbes is er in de VS nu hard bewijs opgedoken.
De Amerikaanse autoriteiten ontdekten in november 60 kilogram methamfetamine verstopt in de benzinetank van een Jeep Cherokee bij de grens tussen Arizona en Mexico. Toen ze aan chauffeur Alyssa Navarro vroegen waarom ze zo’n grote hoeveelheid drugs in haar wagen had, biechtte ze op dat ze in januari 2021 via GTA Online in contact was gekomen met een man die zichzelf George noemde. George wist haar uiteindelijk te overtuigen om regelmatig elektronica naar Mexico te vervoeren in ruil voor 2000 dollar per levering. Ze houdt vast aan haar onschuld en zei niet te weten dat er in de wagen drugs verstopt zaten.
Free Fire en Call of Duty
Navarro’s geval zou het eerste geval zijn waarbij drugshandelaars Amerikaanse gamers rekruteren, maar in Mexico zijn veel meer gevallen bekend. In oktober beweerde Ricardo Mejía, de Mexicaanse assistent-minister van Publieke Veiligheid, dat Mexicaanse kartels kinderen die soms niet ouder zijn dan 11 jaar zouden rekruteren als uitkijkposten voor dealers. Zij zouden dit hebben gedaan via het online spel Free Fire. In ruil voor hun werk zouden de kinderen zo’n 200 dollar per week krijgen.
Volgens Mejía gebruiken de kartels ook andere games als Call of Duty en GTA Online voor dezelfde doeleinden. Mexicaanse autoriteiten beweren dat spelers van zulke games specifiek het doelwit zijn van de kartels, omdat de jonge spelers al deels ongevoelig gemaakt zouden zijn voor geweld en wapens.
Kinderen
Het is voorlopig nog niet bekend hoe vaak kinderen en jongeren via games worden gerekruteerd. Volgens The Network for Children’s Rights in Mexico, een coalitie van Mexicaanse organisaties voor kinderrechten, werden sinds 2019 echter al zo’n 30.000 jongeren in dienst genomen door de kartels. Het land kampt ook buiten de criminele wereld al jaren met een grote hoeveelheid kinderarbeid. Volgens de coalitie werken meer dan 3 miljoen kinderen in Mexico, ofwel 1 op 9.