Huawei

Huawei klaagt Zweden aan om verbod 5G-apparatuur

31 januari 2022 om 08:49
Laatste update: 31 januari 2022 om 15:50

Huawei is bij de Wereldbank een arbitrageprocedure gestart tegen Zweden omdat het land zijn apparatuur in 5G-netwerken heeft verboden. Het Chinese bedrijf zou een half miljard schadevergoeding eisen van Zweden.

"Het besluit van de Zweedse autoriteiten om Huawei te discrimineren en uit te sluiten van de uitrol van 5G heeft de investering van Huawei in Zweden aanzienlijk geschaad en is in strijd met de internationale verplichtingen van Zweden", zegt het Chinese bedrijf in een verklaring.

Huawei heeft de zaak aangekaart bij het International Centre for Settlement of Investment Disputes (ICSID) van de Wereldbank. Het bedrijf zei zelf nog niet hoe hoog de schadevergoeding is die het eist. Volgens de Zweedse publieke omroep SVT gaat het in eerste instantie om 5,2 miljard Zweedse kronen (bijna een half miljard euro), maar zou het uiteindelijke bedrag veel hoger kunnen uitvallen.

Na het verbod door het Verenigd Koninkrijk midden 2020 was Zweden het tweede land in Europa en het eerste in de Europese Unie dat de netwerkaanbieders expliciet verbood om Huawei-apparatuur te gebruiken bij de opbouw van de infrastructuur voor het 5G-netwerk in het land. Zweden heeft Huawei ook bevolen om reeds geïnstalleerde apparatuur tegen 1 januari 2025 te verwijderen.

Het verbod zette de betrekkingen tussen Zweden en China onder druk, waarbij Beijing waarschuwde dat de beslissing "gevolgen" zou kunnen hebben voor Zweedse bedrijven in China, waaronder de fabrikant van telecomapparatuur en Huawei-concurrent Ericsson.

Ook in Nederland geen kernapparatuur

Huawei wordt onder meer door de Verenigde Staten beschuldigd van spionage, wat het bedrijf zelf met nadruk heeft ontkend. De Amerikanen hebben het concern op een zwarte lijst gezet, waardoor het gebruik van technologie van Huawei in communicatie- en netwerkapparatuur is verboden.

De netwerkapparatuur van Huawei is inmiddels ook verwijderd of geblokkeerd in veel andere landen. In Nederland levert het bedrijf bijvoorbeeld geen kernapparatuur voor 5G meer aan Nederlandse telecombedrijven.

5G in de praktijk: