Huawei definitief uit kern van Nederlandse telecomnetwerken
Het omstreden Chinese telecombedrijf Huawei is niet meer welkom in de kern van Nederlandse telecomnetwerken.
Dat zegt Huawei tegenover het Financieel Dagblad. De drie grote Nederlandse telecomnetwerken KPN, T-Mobile en Vodafone hebben alledrie geen apparatuur van Huawei meer in hun kern. "Wij leveren in Nederland geen 5G-kernapparatuur", zegt een woordvoerder van Huawei.
Huawei is al jaren omstreden: landen vermoeden dat het bedrijf in de zak van de Chinese geheime dienst zit en vrezen spionage. De VS heeft Huawei al lang geleden in de ban gedaan, en heeft er bij bondgenoten op aangedrongen te volgen.
Landen als het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk weerden Huawei daarom al langer uit hun netwerken, in Nederland nam de overheid tot nu toe geen duidelijk standpunt in. Huawei heeft de aantijgingen van de Amerikanen altijd ontkend.
Onduidelijk beleid
De Nederlandse overheid was vaag over zijn beleid, juist in de periode dat de nieuwe 5G-netwerken aangekocht en aangelegd moesten worden. De overheid zei wel dat apparatuur van 'niet vertrouwde leveranciers' niet gebruikt mocht worden, maar noemde Huawei niet nadrukkelijk als zo'n leverancier.
Providers als KPN namen daarom het zekere voor het onzekere: begin 2019 besloot de provider om apparatuur van Huawei uit de kern van zijn netwerk te weren. Daarbij zei het bedrijf toen wel dat die stap geen garantie voor veiligheid is.
Staatsgeheim
Dat Huawei nu wel nadrukkelijk wordt geweerd uit de kernnetwerken is alleen duidelijk door de bevestiging van Huawei zelf. Wat de overheid aan providers heeft opgedragen is niet bekend: die regels staan in een beschikking die staatsgeheim is verklaard.
Huawei levert nog wel apparatuur zoals antennes, voor het zogenoemde randnetwerk. "Daar zijn we gewoon in de markt", zegt een woordvoerder van Huawei. Het is voor het bedrijf onduidelijk welke eisen de Nederlandse providers precies hebben, wegens dat staatsgeheim.
Overstap voor T-Mobile het grootst
Het schrappen van Huawei-apparatuur is voor T-Mobile de grootste operatie. Van de drie Nederlandse providers was T-Mobile de afgelopen jaren de grootste klant van Huawei. De meerderheid van het T-Mobile-netwerk is opgebouwd met Huawei-apparatuur. Het is niet duidelijk of die apparatuur nog vervangen moet worden of al vervangen is. T-Mobile mag daar door het staatsgeheim niks over zeggen. Daarom zijn ook de financiële gevolgen voor de provider onbekend.
KPN ging al eerder over tot vervanging, en koos daarvoor apparatuur van het Zweedse Ericsson. Vodafone gebruikte van de drie providers al de minste apparatuur van Huawei.
Politieke manoeuvre
De keuze voor het staatsgeheim lijkt een poging om politieke stellingname te ontwijken of uit te stellen. Huawei is in de praktijk niet meer welkom in de Nederlandse kernnetwerken, maar openlijk heeft de Nederlandse overheid dat niet gezegd. Nederland wil als handelsland de banden met zowel de VS als China niet schaden.