© Bright

tweede kamer updates verplicht digitale producten diensten smartphones slimme tv smart home apps games
Meer veiligheid voor consument

Tweede Kamer stemt voor verplichte updates voor digitale producten

3 februari 2022 om 16:23
Laatste update: 3 februari 2022 om 16:24

De Tweede Kamer heeft ingestemd met een wet die de makers en verkopers van digitale producten en diensten verplicht om deze met updates goed werkend en veilig te houden.

De Tweede Kamer stemde vandaag in met de nieuwe update-verplichting. De wetswijziging moet nog langs de Eerste Kamer.

Hoe lang verkopers de digitale producten werkend en veilig moeten houden, is op basis van proportionaliteit. "Bij een duurder product zoals een slimme wasmachine mag je langer updates verwachten, dan bijvoorbeeld bij de aankoop van een spelletje op je telefoon", aldus het ministerie van Economische Zaken en Klimaat.

Van telefoons en apps tot babyfoons en games

De wetswijziging slaat straks op een breed scala aan producten zoals smartphones, slimme tv's, horloges printers, camera's en babyfoons. Diensten als games, apps en zelfs streamingdiensten vallen straks ook onder de nieuwe regeling.

Instanties zoals de Consumentenbond pleiten al langer voor een beter updatebeleid. Zo werd Samsung in 2016 door de Consumentenbond aangeklaagd omdat smartphones te snel na aankoop geen updates meer kregen, en dat updates te lang op zich lieten wachten. De rechter ging niet mee in die klacht.

Inmiddels biedt Samsung bij veel van zijn telefoons minstens vier jaar beveiligingsupdates. Bij Apple is dat minstens vijf jaar. Bij andere slimme apparaten laat die ondersteuning echter nog weleens te wensen over.

Consument moet updates wel installeren

Updates maken digitale producten en diensten veiliger. Wie niet update, kan kwetsbaarder zijn voor bijvoorbeeld hackers of besmettingen met malware. De overheid probeert consumenten al een paar jaar bewust te maken van het belang om actief te updaten.

Twee jaar geleden bleek nog uit onderzoek dat ongeveer de helft van de Nederlanders het installeren van updates uitstelt of totaal vergeet.

Langere omgekeerde bewijslast

De wetswijziging regelt ook een verruiming van de zogenoemde omkering van de bewijslast. Als de consument een probleem krijgt met een nieuw product, is het aan de verkoper om te bewijzen dat het product bij verkoop in orde was. Tot nu toe geldt die verplichting voor zes maanden na aankoop, dat wordt straks een jaar.