Eerste lancering startup Astra voor NASA mislukt: satellieten verloren
De eerste lancering door ruimtevaartbedrijf Astra voor het Amerikaanse NASA is donderdag uitgedraaid op een domper. Kort nadat de raket opsteeg raakte deze de controle kwijt, waardoor alle satellieten aan boord verloren raakten.
Astra lanceerde de raket gisteren vanaf de basis in Cape Canaveral, Florida. Aanvankelijk leek alles goed te gaan, maar na drie minuten, juist nadat de rakettrappen loskwamen, begon de raket opeens snel rond zijn eigen as te draaien. Dat was te zien via de camera van de raket, die de lancering livestreamde.
Het is niet bekend wat precies voor de storing heeft gezorgd, maar woordvoerders van het bedrijf bevestigden dat de lading satellieten die de raket vervoerde niet op hun bestemming zijn geraakt. “We zullen meer informatie verschaffen nadat we de data bekijken,” zei Carolina Grossman, woordvoerder van Astra.
De missie moest vier kleine satellieten, ook wel bekend als CubeSats, de ruimte in lanceren. De lancering maakte deel uit van NASA’s CubeSat Launch Initiative, een onderneming van NASA om kleine satellieten van scholen, universiteiten en non-profits de ruimte in te schieten.
Bekijk de lancering van Astra
Astra werd in 2016 opgericht met het doel om kleine en betaalbare raketten te lanceren. Het bedrijf had voor deze laatste lancering al vier testvluchten achter de rug. Daarvan haalden twee vluchten de ruimte.
De laatste testvlucht van Astra in november vorig jaar kon zelfs in een baan rond de aarde raken. Dat gaf het bedrijf vertrouwen dat de vlucht van gisteren ook zou lukken. De lancering zou eerst plaatsvinden op 5 februari, maar moest al twee keer geannuleerd worden door technische problemen.
Niet uitzonderlijk in de Space Race
Hoewel de gefaalde lancering een domper betekent voor het bedrijf, zou het best kunnen dat een raket van Astra binnenkort weer op het lanceerplatform staat. Gefaalde lanceringen zijn immers niet onverwacht bij ruimte-startups. Hamilton Fernandez, missiemanager bij NASA, zei dan ook dat “missies zoals deze kritiek zijn om nieuwe lanceervoertuigen te ontwikkelen in de groeiende commerciële sector.”
Astra heeft met NASA overigens een contract lopen voor andere drie lanceringen. Daarbij zal het zo’n zes satellieten in een baan rond de aarde brengen die zullen dienen om tropische stormen te monitoren. Het bedrijf heeft dus nog een kans om zijn voertuigen betrouwbaarder te maken.
Dat vluchten niet altijd goed verlopen, hebben andere ruimtevaartbedrijven ook al ondervonden. Chinese startup iSpace kreeg vorig jaar ook te kampen met meerdere problemen. Ook een raket van Rocket Lab, een Amerikaans bedrijf, raakte vorig jaar een aantal satellieten kwijt. En SpaceX, het bekende bedrijf van Elon Musk, maakte een paar jaar geleden zelfs een compilatie van gefaalde lanceringen en landingen.