EU wil nieuw netwerk van satellieten: plan van 6 miljard euro
De Europese Commissie wil een nieuw satellietnetwerk lanceren. Het satellietsysteem, dat 6 miljard euro gaat kosten, moet zorgen voor meer cyberveiligheid en stabiele internetverbindingen overal in Europa.
De Europese Commissie heeft het plan voor het netwerk van communicatiesatellieten vandaag aangekondigd. Met het voorstel is 6 miljard euro gemoeid, waarvan Brussel zo’n 2,4 miljard zal betalen. De rest moet van EU-lidstaten en private bedrijven komen.
Het satellietsysteem moet overal op het continent voor een veilige en stabiele breedbandverbinding zorgen. Ook moet de constellatie ervoor zorgen dat de cyberveiligheid wordt verbeterd, waarbij het bijvoorbeeld als backup kan gebruikt worden als de infrastructuur op de grond het begeeft.
Volgens eurocommissaris Thierry Breton is de satellietvloot essentieel voor de toekomst van Europa. "Het wordt een echt pan-Europees project waardoor onze vele startups en Europa als geheel voorop kunnen lopen op het gebied van technologische innovatie," aldus Breton.
Satellietrace
De aankondiging van de Europese Commissie is geen verrassing. Breton probeert het voorstel al ruim een jaar van de grond te krijgen. Daarbij wil de organisatie meedoen aan de 'satellietrace' voordat het te laat is. Meerdere niet-Europese bedrijven werken ook aan nieuwe satellietnetwerken.
Volgens een diplomaat bij de EU die met de Financial Times sprak is de kans groot dat het voorstel wordt goedgekeurd, ondanks dat twee vorige versies van het voorstel werden afgekeurd door de interne toezichthouder van de EU.
Koploper in de satellietrace is Elon Musk met zijn Starlink-satellieten. De zakenmagnaat heeft intussen met zijn bedrijf SpaceX al zo’n 2000 satellieten in een baan rond de aarde gebracht. SpaceX biedt sinds vorig jaar de Starlink-internetdiensten in de eerste landen aan, ook in Nederland.
Meer bedrijven hebben zich gemengd in de strijd. Zo kondigde Amazon eind vorig jaar aan dat het in 2022 zijn eerste internetsatellieten wil lanceren. De startup OneWeb, onderdeel van een consortium met onder meer het Verenigd Koninkrijk, het Indiase Bharti Global, het Japanse Softbank en het Franse Eutelsat, heeft al enkele honderden satellieten in een baan om de aarde gebracht.
China
Ook China roert zich en wil een netwerk van zo’n 13.000 satellieten lanceren. Het plan zou op veel steun kunnen rekenen van hooggeplaatste Chinese functionarissen. Dat plan zet de kritiek die het land recent op SpaceX had in een ander daglicht. China verwijt het bedrijf van Musk dat diens satellieten een gevaar vormen voor de ruimtevaart.
Volgens China kwamen Starlink-satellieten vorig jaar gevaarlijk dicht in de buurt van het Chinese ruimtestation. Vervolgens zou de Amerikaanse regering niets hebben gedaan en niet hebben gereageerd op Chinese vragen.
De zorgen lijken niet ongegrond. Ook het Amerikaanse NASA is bang dat de vele satellieten voor een hoop ruimteafval kunnen zorgen.