NASA vreest gevolgen tienduizenden SpaceX-satellieten
Internetsatellieten

NASA vreest gevolgen tienduizenden SpaceX-satellieten

10 februari 2022 om 08:30
Laatste update: 10 februari 2022 om 08:34

De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA maakt zich zorgen over de lancering van tienduizenden internetsatellieten van het bedrijf SpaceX van Elon Musk.

NASA zegt dat het "zich zorgen maakt over de gevolgen voor de wetenschappelijke en menselijke ruimtevluchten".

Met het Starlink-netwerk wil SpaceX uiteindelijk wereldwijd internet aanbieden. Op dit moment zweven er zo'n 1900 Starlink-satellieten in de ruimte. Starlink is al beschikbaar in zo'n tien landen, waaronder Nederland. Elon Musk schatte dat de totale investeringskosten tussen de 20 en 30 miljard dollar uitkomen.

Volgens NASA worden momenteel 25.000 objecten in een baan rond de aarde gevolgd, ruim 6000 van deze objecten bevinden zich op maximaal 600 kilometer afstand van het aardoppervlak. De plannen van SpaceX zouden "het aantal gevolgde objecten verdubbelen en het aantal objecten op minder dan 600 kilometer afstand vervijfvoudigen".

Tienduizenden satellieten

SpaceX heeft toestemming van de Amerikaanse autoriteiten om zo'n 12.000 satellieten in een baan om de aarde te brengen. Het bedrijf heeft daarnaast om goedkeuring gevraagd nog eens 30.000 satellieten te lanceren. Ook Amazon wil een eigen netwerk van internetsatellieten lanceren.  

Volgens astrofysicus Jonathan McDowell van de Harvard-universiteit kan het grote aantal satellieten mogelijk voor problemen zorgen. "Het is verstandig eerst ervaring op te doen met de duizenden satellieten die zich momenteel in een baan om de aarde bevinden, voordat we kunnen opschalen naar tienduizenden objecten", zegt hij.

Vorige week verloor SpaceX nog zo'n veertig satellieten nadat ze kort na de lancering aan de rand van de dampkring in een geomagnetische storm belandden.

Elon Musk

Elon Musk wees in december tegen de Financial Times de beweringen van de hand dat de Starlink-satellieten concurrentie in de ruimte zouden verdringen. Volgens de miljardair is de ruimte enorm groot en is er ruimte voor tientallen miljarden satellieten. "De ruimte is gewoon enorm groot, en satellieten zijn heel klein. Dit is niet een situatie waarin we effectief anderen blokkeren op welke manier dan ook." 

Onlangs klaagde ook China over het satellietnetwerk van SpaceX. Het Chinese ruimtestation zou moeite hebben om de vele satellieten te ontwijken om zo botsingen in de ruimte te voorkomen. Chinezen spraken van een "stapel ruimteafval" en "ruimteoorlogsvoering".

17.000 km/u

Musk wees de suggesties van de hand dat hij concurrenten zou willen dwarsbomen. Hij vergeleek de situatie met satellieten in een lage baan om de aarde met de circa 2 miljard auto's en vrachtauto's die wereldwijd rondrijden. "Een paar duizend satellieten is dan niks", aldus Musk.

De bewering van Musk wordt door meerdere experts betwist. Dit omdat de satellieten met wel 17.000 kilometer per uur om de aarde draaien. Daardoor is er meer afstand tussen de satellieten nodig. Ook is het moeilijk om de baan van veel satellieten te berekenen. Uitwijkmanoeuvres van ruimtegebruikers zouden om die reden uren, zo niet dagen, van tevoren gepland moeten worden.

Getest: satelliet-internet van Starlink