Samsung Galaxy S22 Ultra
De Galaxy S22 Ultra voelt als het toppunt van de moderne smartphone: een samenkomst van jarenlange innovatie in een toestel dat niks nieuws doet, maar alles wel heel goed.
Kijk bij Bright Stuff voor meer producten die wij aanraden.
De eerste Galaxy S-telefoon verscheen in 2010 en sindsdien kwam er elk jaar een nieuwe. Met een betere dit, een snellere dat, grotere zus, mooiere zo. Elk jaar een verbeterd recept. Twaalf jaar later durft Samsung die denkbeeldige sticker 'nieuw recept, nu nog beter' eindelijk weg te laten. Toch is de S22 Ultra een net iets ander dier dan zijn andere S22-broertjes. De Ultra is stiekem de opvolger van de Note-reeks, inclusief pennetje en afwijkend design.
De smartphone komt in rustiger vaarwater. Er valt niet zoveel meer te winnen: ze zijn al een tijdje snel genoeg om jaren mee te gaan, met prachtige schermen, geweldige camera's en prettige software. Dat geldt ook weer voor deze S22 Ultra: een geweldig scherm 6,8 inch, 1440p, amoled, variabele beeldsnelheid tot 120Hz en een piekhelderheid van 1750 nits.
De telefoon draaien op de Samsung Exynos 2200-chip met 8GB of 12GB werkgeheugen, en dat presteert altijd rap, maar niet merkbaar rapper dan de S21-reeks. De Ultra onderscheidt zichzelf met vier camera's. Een 108-megapixel hoofdcamera, 10 megapixel telefotocamera met 3x optische zoom, een periscopische 10-megapixelcamera met 10x zoom en een 12-megapixel ultragroothoekcamera met 120 graden kijkhoek. Nachtfoto's, video's met 4K- of 8K-resolutie uit de losse pols: niks is te gek.
De accu's van 5000mAh is ondanks het forse, felle scherm voldoende om een volledige dag prima te halen – bovendien kan dit toestel snelladen. Er zitten snelle vingerscanners onder het scherm, de telefoon kan draadloos als DeX-desktopcomputer worden gebruikt. Het ontwerp van de Ultra is wat anders dan de andere S-toestellen van de laatste jaren: vlakke bovenkanten, afgeronde zijkanten. Dat maakt het onmiskenbaar forste toestel toch net wat handzamer. Het Note-achtige pennetje kan best handig zijn voor aantekeningen, krabbeltjes en als afstandsbediening voor de telefoon.
De One UI 5-schil die Samsung bovenop Android 13 legt is al tijden fraai en al lang niet meer opdringerig. Veel van de mooiste Android-functies worden door Samsung opgepakt, en het bedrijf belooft inmiddels vijf jaar lang updates vanaf het moment van verschijnen: geen enkele Android-concurrent doet dat verder, alleen Apple komt daaraan.
Lang verhaal kort: de S22 Ultra is op elk vlak een uitstekend toestel dat je haast blind kan kopen, waar je jaren mee vooruit kan en die weinig mensen zal tegenvallen. Heel spannend is 'ie misschien niet, maar wie wil er per se een spannende smartphone?
De Samsung S22 Ultra is er in groen, rood, wit en zwart. De introductieprijs van de Samsung Galaxy S22 Ultra is 1249 euro. Check Belsimpel voor de actuele prijs.
Review Samsung Galaxy S22
Pluspunten: | Minpunten: |
---|---|
|
|