SOS via satelliet

Belg maakt horloge dat overal ter wereld alarmsignaal kan sturen

O-BOY redding GPS horloge Kickstarter
3 maart 2022 om 13:56
Laatste update: 3 maart 2022 om 14:16

De Belgische startup O-BOY heeft een horloge ontwikkeld dat overal ter wereld via satelliet alarmsignalen sturen. De ceo van O-BOY, Hadrien Dorchy, kwam op het idee nadat hij bijna was verdronken tijdens het windsurfen.

Dorchy was in 2015 aan het windsurfen voor de kust van Sal, een eiland van Kaapverdië, toen het noodlot toesloeg. "De vin van mijn surfplank viel eraf. Zonder vin is zo’n surfplank praktisch onbestuurbaar. Het was onmogelijk om de kust te bereiken."  

Kilometers van de kust en zonder smartphone, die volgens de zakenman toch geen signaal had kunnen vinden, dacht Dorchy dat hij de nacht niet ging overleven. "Opeens kwam er uit het niets een boot met nachtduikers opdagen. Zij hebben mijn leven gered."

Werkt overal op aarde

Na het incident besloot Dorchy om nooit meer zo’n groot risico te nemen zonder een backup-plan te hebben. "Ik had een betrouwbaar apparaat nodig dat ontworpen is voor alle soorten avonturen, overal op aarde."

Zo kwam hij op het idee van de O-BOY, een horloge dat overal ter wereld hulpdiensten en contactpersonen kan inschakelen in geval van nood. "Toen ik het idee voor het eerst voorstelde kon ik meteen op veel enthousiasme rekenen."

Dorchy zegde zijn 'comfortabele' carrière als advocaat op om een start-up op te richten. Drie jaar later is de O-BOY klaar om op de markt te worden gebracht.

Ontworpen voor noodsituaties

Het O-BOY-horloge kan via satellietverbinding overal in de wereld signalen doorsturen, zonder dat er een smartphone nodig is. "Dat betekent dat geen enkele plaats buiten het bereik van O-BOY valt, of het nu in het midden van de oceaan is of bovenop een berg."

Het bedrijf biedt verschillende satellietdiensten aan. Gebruikers kunnen via de GetMe-dienst een vooraf geschreven bericht doorsturen naar contactpersonen, samen met de huidige GPS-coördinaten. Dat bericht kan zelfs aangepast worden als er geen internetverbinding is, door via Bluetooth te verbinden met de smartphone-app van O-BOY.

Wanneer de situatie urgenter is, zoals als een gebruiker gewond is geraakt of dreigt te verdrinken, kan de RescueMe-service gebruikt worden. Dan wordt een SOS-signaal samen met GPS-coördinaten naar hulpdiensten in de regio gestuurd. 

Live-locatie volgen

Ten slotte is er de TrackMe-functie. Daarmee kunnen gebruikers hun live-locatie doorgeven aan contactpersonen. Daarbij kunnen gebruikers kiezen of ze in intervals van 5, 20 of 60 minuten een signaal doorsturen.

Al die diensten zijn overigens niet gratis. Klanten kunnen kiezen tussen GetMe-credits voor eenmalig gebruik, of maandelijkse en jaarlijkse abonnementen voor de TrackMe- en RescueMe-functies. 

Het horloge zelf is volgens Dorchy stofdicht en bestendig tegen schokken. Ook kan het horloge tot zo’n tien meter onder water worden gebruikt 'en misschien meer'. De batterij van de O-BOY zou zo’n week lang meegaan, of genoeg om minimaal 48 berichten te sturen. 

Kickstarter-doel gehaald

De Kickstarter van O-BOY heeft na een paar dagen zijn doel al bereikt. Op de pagina kunnen geïnteresseerden pre-orders doen voor 265 euro per stuk voor de early-birds. De winkelprijs wordt uiteindelijk hoger: 395 euro.

Met het opgehaalde geld hoopt Dorchy het huidige team van drie personen uit te breiden, zodat de productiecapaciteit opgestart kan worden. Het bedrijf zou al genoeg onderdelen hebben kunnen kopen om duizend horloges te maken. Dorchy: "Door het succes van onze Kickstarter-campagne zijn we nu een stap dichter bij ons doel om O-BOY op te markt te brengen en levens te redden."

Bekijk ook: GPS-trackers getest