Hybride-oorlogsvoering

Hackers vallen mensen die Oekraïense vluchtelingen helpen aan

2 maart 2022 om 15:53
Update: 2 maart 2022 om 21:28

Hackers vallen Europese ambtenaren die vluchtelingen uit Oekraïne helpen aan met malware. Dat meldt het cybersecuritybedrijf Proofpoint.

Het bedrijf kon niet zeggen welk land er achter de aanval zit, maar merkt wel op dat de campagne sterk lijkt op eerdere aanvallen van de hackersgroep Ghostwriter. Die groep werd vorig jaar gelinkt aan de overheid van Belarus. 

Proofpoint bevestigt echter nog niet dat de aanval afkomstig is van Belarus, maar zegt wel dat het weet welk land verantwoordelijk is. In een verklaring zegt het bedrijf alleen dat het een 'door een staat gesponsorde phishing-campagne' betreft. Daarbij zouden e-mailaccounts van Oekraïense soldaten worden gebruikt om de mail echt te laten lijken. 

Volgens Reuters voerde de Belarussische overheid vorige week nog phishing-aanvallen uit op Oekraïens militair personeel. Onderzoekers bij Proofpoint zeggen dat de meest recente aanvallen de volgende stap in die campagne zouden kunnen zijn.

EU-bevolking tegen vluchtelingen opzetten

Volgens Proofpoint zouden de hackers het gemunt hebben op Europees personeel dat helpt bij het transport van vluchtelingen. Daarbij zouden Rusland en Belarus de informatie willen gebruiken om desinformatie over vluchtelingen te verspreiden in Europa. 

Het doel is om Europeanen tegen vluchtelingen te keren. Dat maakt deel uit van de Russische tactiek van 'hybride-oorlogvoering', waarbij desinformatie, hacken en andere cyberoorlog-methoden worden gebruikt om landen te beïnvloeden en tegen elkaar op te zetten.

Meer dan een half miljoen

Sinds de oorlog in Oekraïne vorige donderdag begon, zijn al bijna een miljoen mensen gevlucht naar buurlanden Roemenië, Polen, Slowakije, Hongarije en Moldavië. Gisteren stond dat cijfer volgens de VN al op 830.000, maar volgens de EU kan dat nog oplopen tot zo’n vier miljoen. 

De EU heeft gezegd dat vluchtelingen uit Oekraïne welkom zijn en dat het de regels soepeler heeft gemaakt. De meeste van hen zijn vrouwen en kinderen. Alle mannen tussen 18 en 60 jaar mogen het land momenteel niet verlaten.

Kijk ook: