Internet in Rusland

Kremlin legt gebruik buitenlandse servers aan banden

7 maart 2022 om 15:29
Update: 7 maart 2022 om 15:34

De Russische regering wil dat overheden in het land stoppen met het gebruik van buitenlandse servers. Van 'loskoppeling' van het wereldwijde internet is volgens het Kremlin nog geen sprake, maar het bereidt zich wel voor 'op meerdere scenario's'.

Nadat de Russische regering vorige week onder andere Facebook blokkeerde en er nu lange celstraffen staan op de ‘verspreiding van nepnieuws’ over de oorlog in Oekraïne, eist het Kremlin nu dat overheidsinstanties op korte termijn stoppen met het gebruik van buitenlandse servers. Dat blijkt uit brieven van de Russische minister van digitale ontwikkeling, Andrei Chernenko, aan allerlei overheidsdiensten, die door de Poolse nieuwssite Nexta zijn gepubliceerd. 

Russische servers

Het Kremlin wil overheden verplichten om gebruik te maken van servers in Rusland, .ru-domeinnamen en goedgekeurde Russische DNS-servers. DNS is een telefoonboekachtig systeem dat webadressen koppelt aan het bijbehorende IP-adres. In het document staat ook dat websites geen externe codes, zoals Javascript, op servers buiten Rusland mogen gebruiken. Alle servers en domeinnamen moeten voor 11 maart zijn verhuisd.

Het Kremlin wil ook van overheden weten welke technische infrastructuur ze voor hun gebruiken voor hun internetdiensten, zoals de hostingproviders en de cloudaanbieders. Ook moeten ze aangeven hoeveel dataverkeer en maximaal aantal bezoekers ze hebben en of 'er een noodzaak is om de dienst buiten Rusland beschikbaar te maken'.

'Verschillende scenario's'

Het ministerie van digitale ontwikkeling zegt in een reactie dat op Russische sites 'continu cyberaanvallen worden uitgevoerd'. "We bereiden ons voor op verschillende scenario's om ervoor te zorgen dat onze diensten altijd voor Russische burgers beschikbaar blijven." Om welke scenario's het gaat, wordt niet toegelicht.

De nieuwe eisen moeten overheden 'effectiever laten werken om onze diensten te beschermen tegen kwaadaardig internetverkeer', stelt het ministerie. Ook wil het Kremlin ermee 'het beheer van domeinnamen verbeteren'. "Rusland is niet van plan om internettoegang uit te schakelen", aldus de verklaring.

Russisch internet 

Rusland werkt al jaren aan plannen om het Russische deel van internet te laten werken als er geen koppeling meer zou zijn met het wereldwijde internet. Dan zou al het dataverkeer in het land via door de staat gecontroleerde internetknooppunten verlopen. Rusland heeft ook een 'nationaal DNS-systeem'. Daarvoor werd in 2019 al wetgeving aangenomen.

Afgelopen zomer deed Rusland bij alle providers in het land al een eerste test met de 'loskoppeling van internet'. Dat was bedoeld om het Russische internet te laten werken 'in het geval van externe verstoringen, blokkades en andere bedreigingen'. Het Kremlin zei toen dat 'Rusland op alles voorbereid moest zijn'.

Vertragen van sociale media

De apparatuur die voor die tests was geïnstalleerd bij internetproviders wordt momenteel ook door de Russische toezichthouder Roskomnadzor gebruikt om de snelheid te beperken van internetdiensten die zich niet aan de wet houden. Dat gebeurt sinds afgelopen week met onder meer Twitter en YouTube.