Nieuwe regels

EU-parlement: accu in telefoon en e-bike moet vervangbaar zijn

eu europees parlement batterijen smartphone elektrische fiets
15 maart 2022 om 11:17
Laatste update: 15 maart 2022 om 11:17

Het Europees Parlement heeft in grote meerderheid gestemd voor nieuwe regels rond accu's. Die moeten in smartphones en elektrische fietsen straks altijd door de gebruikers zelf vervangen kunnen worden.

Het Europees Parlement werkt al enige tijd aan nieuwe regels rond accu's omdat de markt 'strategisch' begint te worden. Consumenten kunnen accu's vaak niet zelf vervangen, de recycling is niet op orde, de grondstoffen komen soms uit conflictgebieden en batterijen zijn belangrijk in de energietransitie.

Het parlement heeft nu gestemd voor nieuwe regels die onder meer eisen dat consumenten accu's zelf moeten kunnen vervangen. Vanaf 2024 moeten ze in draagbare apparaten "gemakkelijk en veilig" door consumenten te vervangen zijn. Het gaat dan om smartphones en tablets, maar ook om lichte elektrische voertuigen zoals e-stepjes en elektrische fietsen.

Samsung-telefoons en iPhones

Momenteel is het vervangen van accu's in zulke apparaten vaak niet gemakkelijk. Zo zijn ze in Samsung-telefoons vastgelijmd en in iPhones zijn ze niet erg makkelijk bereikbaar. De accu's in sommige e-bikes zijn ook vaak moeilijk bereikbaar weggewerkt in het frame. Het parlement heeft nog geen specifieke eisen voor wat "makkelijk en veilig" vervangen precies inhoudt.

Nieuwe labels

Volgens het parlement is duidelijk dat de vraag naar accu's de komende jaren sterk toeneemt: wereldwijd zal de vraag in 2030 14 keer groter zijn dan nu. Van die vraag zal 17 procent uit de EU komen, onder meer in de vorm van accu's in elektrische auto's en als energieopslag voor huizen.

Met het oog op het milieu wil het Europees Parlement de ecologische voetafdruk van accu's verkleinen en die voetafdruk transparant maken. Ze krijgen daarom straks labels waarop de volledig levenscyclus moet staan. Nieuwe accu's moeten straks minimale hoeveelheden van gerecycleerd kobalt, lood, lithium en nikkel bevatten.

Recycling

Bovendien moeten er meer batterijen gerecycled worden. In 2019 werd volgens het parement 51 procent van de verkochte draagbare batterijen ingezameld voor recycling. Het parlement wil dat percentage voor draagbare apparaten in 2025 op 70 procent hebben en in 2030 op 80 procent, en voor accu's van lichte voertuigen op respectievelijk 75 en 85 procent. Die doelstellingen zijn hoger dan in een eerder voorstel van de Europese Commissie.

Mensenrechten beter beschermen

Verder wil het parlement een aanpak van de schending van mensenrechten rond grondstoffen. Kobalt, lithium, nikkel en mangaan komt uit conflictgebieden en wordt soms met veel leed gewonnen. Het parlement wil verzekeren dat accu's straks "ethisch meer verantwoord zijn" door fabrikanten verplicht grondig te onderzoeken.

Het parlement heeft nu met een overgrote meerderheid ingestemd met nieuwe regels: 584 stemmen voor, 67 tegen en 40 onthouding. De nieuwe richtlijnen zullen de komende tijd met de Europese lidstaten onderhandeld worden. Dan kunnen er nog zaken veranderen, pas daarna zullen de regels definitief worden.

Meer over de energietransitie: