elektrische auto verkoop nederland koop subsidie
Opmars elektrisch rijden

Nederlander kiest vaker elektrische auto: 'Dankzij subsidie'

16 maart 2022 om 08:26
Laatste update: 16 maart 2022 om 08:52

Nederlandse consumenten kiezen bij de aankoop van een nieuwe auto steeds vaker voor een elektrisch model. Het aandeel particulier op het totaalaantal registraties van elektrische auto's is vorig jaar fors gegroeid, naar 21 procent. Dat was in 2019 nog maar 12 procent.

Dat melden BOVAG en RAI Vereniging. "Dit is het positieve effect van de introductie van een particuliere aankoopsubsidie per juli 2020", zeggen de brancheverenigingen. Ook speelt mee dat de acceptatie van elektrisch rijden onder consumenten toeneemt en dat er steeds meer betaalbare elektrische auto's op de markt komen.

Gemiddeld 51.000 euro

De gemiddelde prijs van een elektrische auto was vorig jaar 51.000 euro, terwijl die in 2016 nog 79.000 euro bedroeg. De middenklasse-segmenten C en D zijn goed voor 78 procent van de nieuwe elektrische auto’s.

De drie meest verkochte elektrische auto’s in 2021 waren de Skoda Enyaq iV, Kia Niro EV en de Volkswagen ID.4.

Al 43 miljoen subsidie aangevraagd

Voor de aanschafsubsidie voor nieuwe elektrische auto's is elk jaar 71 miljoen euro beschikbaar. Momenteel is er al voor 43 miljoen euro subsidie aangevraagd uit de pot, voor bijna 13.000 nieuwe EV's, blijkt uit cijfers van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO).

In totaal, zowel particulier als zakelijk, werden in de eerste twee maanden van dit jaar 6741 nieuwe elektrische auto’s geregistreerd. Dat is bijna een verdriedubbeling ten opzichte van dezelfde periode in 2021.

Volgens BOVAG en RAI Vereniging is het 'cruciaal' dat de nieuwverkoop van elektrische auto's tot 2030 gestimuleerd blijft worden en dat de export van deze auto’s beperkt wordt. "Hiermee ontstaat komende jaren ook een gezonde tweedehands markt in Nederland, waardoor elektrisch rijden voor nog meer particulieren betaalbaar wordt en meer CO2-winst kan worden behaald."

Tweedehands Tesla kopen? Let hier op: