Blokkade chatapp Telegram in Brazilië weer van de baan
De rechter van het Braziliaanse Hooggerechtshof die vrijdag de berichtendienst Telegram in het land had laten blokkeren, heeft die uitspraak inmiddels teruggedraaid.
De blokkade werd geschrapt nadat Telegram had voldaan aan een rechterlijk bevel om wijzigingen aan te brengen in het platform. Het bevel om de app in het hele land te blokkeren, dat vrijdag was gepubliceerd, werd nooit van kracht. Telegram heeft het hele weekend normaal gefunctioneerd in Brazilië.
Telegram belooft nu de honderd populairste kanalen in Brazilië actief in de gaten te houden in de aanloop naar de presidentsverkiezingen dit najaar. Ook gaat de chatapp berichten met onjuiste informatie markeren en geverifieerde informatie extra onder de aandacht brengen.
Vrijdag had de Braziliaanse president Jair Bolsonaro nog zijn ongenoegen geuit over de beslissing om de populaire berichtendienst te blokkeren. Volgens hem was de uitspraak "ontoelaatbaar" en een bedreiging van "de vrijheid" van Brazilianen.
Desinformatie en oproepen tot geweld
Een rechter van het Hooggerechtshof nam de beslissing vrijdag na meerdere mislukte pogingen om Telegram te vragen de accounts van een prominente aanhanger van Bolsonaro te verwijderen. De accounts zouden desinformatie over de verkiezingen en oproepen tot geweld verspreiden. Apple, Google en telecomproviders zouden de app in het land moeten blokkeren. Ook zouden mensen die via een VPN-dienst toegang probeerden te krijgen tot de app een boete van 2.000 dollar kunnen krijgen.
Pavel Durov, ceo van de berichtenapp, zei dat hij verschillende berichten van het hof niet ontvangen had. Hij bood zijn excuses aan en vroeg om tijd om de gevraagde wijzigingen door te voeren.
Populair op rechts
Telegram raakte de afgelopen jaren in zwang bij rechtse gebruikers in het land. Het account van de huidige president heeft meer dan een miljoen volgers.
De app, die het mogelijk maakt om via kanalen duizenden mensen tegelijk te bereiken, zou veel gebruikt worden om desinformatie te verspreiden. Het Hooggerechtshof doet al enige tijd onderzoek naar desinformatie rond de verkiezingen, en andere apps als WhatsApp en Twitter hebben op last van de rechter al vele accounts verwijderd.