VS zet Russische cyberbeveiliger Kaspersky op zwarte lijst
De Amerikaanse toezichthouder FCC heeft beveiligingsbedrijf Kaspersky op de zwarte lijst geplaatst van bedrijven die een risico voor de nationale veiligheid vormen.
Kaspersky werd op 25 maart toegevoegd aan de zogenaamde entity list van de FCC, zegt Bloomberg. Het is het eerste Russische bedrijf op de lijst, die voornamelijk wordt gedomineerd door Chinese ondernemingen.
Zodra een bedrijf op de lijst staat, mogen bedrijven en federale entiteiten in de VS geen handel meer met ze voeren, behalve als daar een uitzondering voor wordt gemaakt door de overheid.
Huawei en DJI staat er ook op
Ook twee Chinese bedrijven, China Telecom en China Mobile international USA, werden toegevoegd aan de entity list. Het is echter niet uitzonderlijk dat Chinese bedrijven op de lijst worden geplaatst. Ook bekende merken als Huawei en DJI staan er immers op.
Volgens Brandan Carr, commissaris van de FCC, zal de zet helpen om de Amerikaanse staatsveiligheid te waarborgen. "Dit zal ons helpen onze netwerken te beveiligen tegen bedreigingen van Chinese en Russische door de staat gesteunde entiteiten. Zij zoeken manieren om ons te bespioneren en op andere manieren de belangen van Amerika te schaden."
Kaspersky niet blij
Kaspersky zegt in een statement dat de beslissing niet gebaseerd is op een technische beoordeling, maar dat ze puur werd genomen uit politieke overwegingen. "Kaspersky levert toonaangevende producten en diensten aan klanten over de hele wereld om hen te beschermen tegen alle vormen van cyberdreigingen. Het bedrijf heeft duidelijk verklaard dat het geen banden heeft met welke regering dan ook, inclusief die van Rusland."
Dat doet sterk denken aan een verklaring die het bedrijf twee weken terug aflegde. Dat deed het nadat de Duitse inlichtingendienst, de BSI, adviseerde om de software van Kaspersky te verwijderen. Het BSI waarschuwde toen dat Russische IT-fabrikanten zowel vrijwillig als tegen hun wil betrokken zouden kunnen worden bij het conflict.
400 miljoen gebruikers
Volgens Bloomberg heeft het bedrijf meer dan 400 miljoen klanten, waaronder zo’n 240.000 bedrijven. Kaspersky noemt zichzelf 'een van de grootste private cyberveiligheidsbedrijven in de wereld'. Het levert ook aan verschillende overheden beveiligingssoftware, waaronder de Russische.
Ook de Nederlandse overheid gebruikte tot een paar jaar geleden de producten van Kaspersky. In 2018 besloot de Rijksoverheid echter om daarmee te stoppen. Ferd Grapperhaus, de toenmalige minister van Justitie en Veiligheid, zei toen dat het risico bestaat dat de Russische overheid Nederland zou kunnen bespioneren. Er werden toen wel geen concrete gevallen van spionage vastgesteld.