Bloedtransport per drone

ANWB wil bloed en medicijnen vervoeren met drones: 'Veiliger dan per auto'

© ANWB

drones ANWB bloed drone vervoer medicijnen ziekenhuis
31 maart 2022 om 12:59
Update: 31 maart 2022 om 15:10

De ANWB wil met drones onder andere bloed en medicatie tussen ziekenhuizen gaan vervoeren. "We hopen vanaf begin volgend jaar de eerste echte route te kunnen vliegen met samples", vertelt Petra van Saaze, directeur van ANWB Medical Air Assistance.

Ruim vier jaar geleden begon de ANWB, in samenwerking met onder andere PostNL, KPN en dronefabrikant Avy, testvluchten uit te voeren met medische drones. Het is de bedoeling dat de drones bloedzakjes en medicatie gaan vervoeren naar ziekenhuizen. Uiteindelijk wil de ANWB een landelijk dronenetwerk opzetten.  

"We hebben intussen al veel testvluchten achter de rug", zegt Van Saaze. De eerste testvluchten vonden plaats op een vliegveld, omdat daar plaats genoeg was om te oefenen en fouten te maken. "Vervolgens hebben we afgelopen jaren ook al testvluchten gedaan tussen Meppel en Zwolle. Dat is nog over een dunbevolkt gebied. Ook die tests waren succesvol." Van Saaze hoopt dat de ANWB vanaf volgend jaar de eerste echte dronebezorgingen kan doen op een vaste route. 

Wetgeving staat nog in de weg

Nu alle technische zaken bijna in orde zijn, staan er nog een paar wettelijke drempels in de weg. "Nu is het in Nederland nog niet toegestaan om buiten het zicht van de piloot te vliegen", zegt Van Saaze. Het is uiteindelijk de bedoeling dat drones op afstand worden bestuurd uit het hoofdkantoor van de ANWB in Den Haag. "Autonoom vliegen is juist het mooie aan drones."

Daarnaast moet ook de Europese wetgeving nog worden aangescherpt. "Die is in de maak. Dat moet ervoor zorgen dat verschillende gebruikers van een drone veilig samen kunnen vliegen." Daarbij verwijst ze naar U-space, een set regels die kan gezien worden als een soort luchtverkeersleiding voor drones. 

Veiliger dan huidige spoedtransporten

Als de problemen met de wetgeving worden opgelost, wil de ANWB een landelijk netwerk van medische drones opzetten. Die zouden landen op een speciaal ontworpen dronepad, in tegenstelling tot bestaande helikopterpads. "Op het landingsplatform zullen drones kunnen worden opgeladen, maar er zit ook bijvoorbeeld een klep op, zodat hij dichtgemaakt kan worden. Dan kunnen drones tijdens de nacht of bij slecht weer veilig worden opgeslagen." De platformen zullen ook kunnen draaien, zodat drones met de wind mee kunnen worden gelanceerd. 

De drones zijn uitgerust met een aantal veiligheidsmechanismen. "Je hebt bijvoorbeeld dubbel uitgevoerde communicatieverbindingen. Ook heeft de drone de vorm van een vleugel, waardoor die altijd veilig kan landen op de grond, zelfs als de vier rotors het begeven."

Volgens Van Saaze zouden de drones zelfs veiliger zijn dan bestaande spoedtransporten. "Je hebt bijvoorbeeld speciale soorten bloed die niet in elk ziekenhuis beschikbaar zijn. Daarom worden er 1300 spoedtransporten per jaar uitgevoerd. Nu rijdt een auto met blauwe zwaailichten naar een ziekenhuis met twee zakjes bloed, terwijl je dat perfect met een drone kan doen. Dat zou een hoop onveilige verkeerssituaties kunnen voorkomen."

Een drone bij elke huisartsenpost

Volgens de organisatie kunnen de drones bijdragen aan het toegankelijker en efficiënter maken van de gezondheidszorg. Niet elk ziekenhuis heeft een laboratorium om bloed te testen, waardoor sommige patiënten soms dagen langer in het ziekenhuis moeten wachten op resultaten. "Als je dat op dezelfde dag vervoert met een drone, krijg je eerder een uitslag en kunnen patiënten soms een dag eerder het ziekenhuis verlaten." Het dronenetwerk zou ook kunnen worden gebruikt om dringende medicatie te leveren.

Op langere termijn ziet van Saaze zelfs een netwerk waarbij elke huisartsenpost is aangesloten. "De zorg in Nederland wordt steeds geconcentreerder. Ziekenhuizen worden groter en er komen steeds minder ziekenhuizen bij, dus de afstanden worden steeds groter. Als je dan gewoon bij de huisarts bloed kan laten nemen die dan met een drone naar het laboratorium wordt vervoerd, dan spaar je een hoop tijd uit. Het is ook prettiger als een patiënt gewoon in zijn eigen dorp bloed kan laten prikken."

Ondanks de wettelijke uitdagingen verwacht Van Saaze dat de visie van de ANWB en de partners werkelijkheid wordt. "Dit project gaat echt een maatschappelijke bijdrage leveren, waardoor de zorg in Nederland bereikbaarder moet worden voor iedereen." 

Dit zijn de regels voor drones: