Elon Musk twitter aandeel koers aandelen beurs tesla
9 procent Twitter-aandelen

Elon Musk is nu grootste aandeelhouder van Twitter

4 april 2022 om 12:29
Update: 4 april 2022 om 12:29

Techondernemer Elon Musk heeft 9,2 procent van de Twitter-aandelen gekocht. De Tesla-baas uitte vorige week nog grote kritiek op Twitter en zei toen dat hij mogelijk een eigen sociaal netwerk wilde oprichten.

Dat blijkt uit documenten die vandaag bij de Amerikaanse beurswaakhond SEC zijn ingediend. Daarin staat dat Musk zo’n 73 miljoen aandelen van het bedrijf kocht, die ongeveer 2,9 dollar waard waren toen de beurs vrijdag sloot. Nadat het nieuws bekend werd, schoot de beurskoers van Twitter omhoog. Met de aankoop wordt Musk meteen de grootste aandeelhouder van Twitter, meldt Forbes.

Het nieuws volgt een week nadat de Tesla-topman zei serieus na te denken over het oprichten van een eigen sociaal netwerk. Musk uitte toen forse kritiek op Twitter, waarvan hij zei dat het zich niet houdt aan de principes van de vrije meningsuiting. Dat zou zelfs de democratie ondermijnen, omdat Twitter de facto als een soort van publiek forum zou moeten dienen, vindt Musk.

Op 25 maart organiseerde Musk een poll, waarin hij aan zijn volgers vroeg of Twitter genoeg doet om de vrije meningsuiting te waarborgen. "De gevolgen van deze peiling zullen belangrijk zijn. Stem alsjeblieft voorzichtig", schreef Musk. 70 procent van de respondenten stemde op 'nee.' De aankoop van de aandelen gebeurde al op 14 maart, bijna twee weken voor de peiling.

Twitter bracht Musk in de problemen

Ondanks de kritiek op Twitter is Musk al jaren een van de bekendste gebruikers van het platform, waarbij hij regelmatig invloedrijke tweets de wereld instuurt. Zo heeft de zakenman al vaker de koers van cryptomunten zoals Bitcoin en Dogecoin beïnvloed door erover te tweeten. 

Musks tweets brachten hem ook al in de problemen. In 2018 dagvaardde de SEC hem, nadat hij had getweet dat hij overwoog om Tesla van de beurs te halen 'voor 420 dollar per aandeel' en dat de financiering daarvoor rond was. Hoewel dat niet waar bleek te zijn, schoten de aandelen van Tesla na de tweet de lucht in. 

Slepend conflict met SEC

Uiteindelijk trof Musk een schikking met de SEC, waarbij al zijn tweets over Tesla voortaan door juristen zouden worden gecontroleerd. Musk beweert nu dat dat zogenaamde ‘tweetverbod’ een schending is van zijn recht op vrije meningsuiting en probeert de schikking ongedaan te maken. 

Vorig jaar gaf de Tesla-ceo zijn volgers de mogelijkheid te stemmen op de vraag of hij tien procent van zijn Tesla-aandelen zou moeten verkopen. 3,5 miljoen mensen stemden toen op de poll, waarvan 58 procent ‘ja’ antwoordde. De verkoop zou voornamelijk een manier zijn om zo’n 14 miljard dollar aan inkomstenbelasting te betalen. Musk, op papier de rijkste man ter wereld, bezit immers vooral aandelen en bijna geen cash geld. Ook toen kreeg hij te maken met de SEC.

Oorlog in Oekraïne

Musk gebruikt Twitter sinds het begin van de oorlog in Oekraïne ook om het Kremlin te provoceren. Zo daagde hij Vladimir Poetin een paar weken terug nog uit voor een vuistgevecht. Opvallend is dat het officiële account dat Poetin gebruikt maar een handjevol mensen volgt, waaronder die van Musk.

Poetin zelf antwoordde niet op de tweet. Dmitry Rogozin, het hoofd van de Russische ruimtevaartorganisatie Roscosmos en een fervent aanhanger van de Russische leider, deed dat wel. Hij daagde Musk uit om te vechten in de plaats van Poetin, waarbij hij de Tesla en SpaceX-ceo een 'zwakkeling' en 'kleine duivel' noemde. Musk uit al jaren kritiek op Rogozin, van wie hij beweert dat die persoonlijk winst maakt via zaken van Roscosmos. 

Bekijk ook: