AI kunstmatige intelligentie hartstilstand gezondheid geneeskunde wetenschap
Kunstmatige intelligentie in de zorg

Slimme software is steeds beter in voorspellen of iemand een hartstilstand krijgt

9 april 2022 om 17:14
Update: 12 april 2022 om 10:13

Wetenschappers kunnen met behulp van kunstmatige intelligentie (AI) beter voorspellen wanneer een persoon een hartstilstand zal krijgen. Dankzij AI zouden zulke voorspellingen 'aanzienlijk nauwkeuriger' gedaan kunnen worden door artsen.

Wetenschappers van de Amerikaanse Johns Hopkins University hebben een serie algoritmes ontwikkeld die kunnen detecteren hoe groot het risico is dat een hartpatiënt een hartstilstand zal krijgen. De technologie kan zelfs voorspellen wanneer dat zou gebeuren, waardoor artsen snel kunnen beslissen wat voor behandeling moet worden toegepast. 

Eerst wordt daarbij een neuraal netwerk getraind om een gepersonaliseerde evaluatie te bouwen voor elke onderzochte hartpatiënt. De AI doet dat door hartfoto’s van mensen die al schade aan het hart hebben te analyseren, waarbij het patronen leert herkennen die niet met het blote oog te zien zijn. 

“De beelden bevatten kritische informatie waar artsen tot nu toe geen toegang toe hadden,” zegt Dan Popescu, een van de wetenschappers. "Die littekens zeggen iets over de overlevingskans van patiënten. Er zit informatie in verborgen."

Voorspellingen die accurater zijn dan dokters

Nadat de visuele gegevens werden onderzocht, werd een tweede neuraal netwerk getraind op data van patiënten van de afgelopen tien jaar. Daarbij werd rekening gehouden met 22 factoren, zoals de leeftijd, het gewicht en het ras van onderzochte personen. 

Door de resultaten van beide algoritmes te combineren, konden de wetenschappers met grotere nauwkeurigheid dan artsen voorspellen hoe groot het risico voor elke patiënt is. De proef werd in 60 verschillende gezondheidscentra overal in de VS met succes herhaald, wat erop duidt dat de technologie overal kan worden toegepast.

Gepersonaliseerde gezondheidszorg

Volgens Natalia Trayanova, een van de auteurs van de studie, zijn hartaandoeningen verantwoordelijk voor zo’n twintig procent van alle sterfgevallen in de wereld. "Maar we weten nog altijd weinig over de oorzaken en wie het grootste risico loopt." Daardoor zouden patiënten die een groot risico lopen vaak niet op tijd de juiste behandeling krijgen, waardoor zij vroegtijdig overlijden. 

Met de technologie hopen de wetenschappers om patiënten gepersonaliseerde voorspellingen te geven, waardoor zij vroegtijdig kunnen ingrijpen.

Het team wil nu ook algoritmes ontwikkelen die andere hartziektes kunnen opsporen. Volgens Trayanova zou dezelfde technologie ook kunnen worden gebruikt voor andere geneeskundige gebieden die gebruikmaken van visuele diagnoses.

Bekijk ook: