Draadloos opladen ook op de planning

Europese usb-c-plicht stap dichterbij en geldt ook voor laptops

21 april 2022 om 09:32
Update: 21 april 2022 om 09:44

De Europese Unie is weer een stap dichter bij het verplichten van usb-c voor veel draagbare gadgets. Het aantal apparaten waarvoor de usb-c-plicht moet gelden is nu uitgebreid, met onder andere laptops.

De EU werkt aan wetgeving die apparaten als smartphones verplicht om usb-c te gebruiken. Door één poort te verplichten in veel apparaten, wil Europa de berg elektronisch afval verkleinen. Vorig jaar jaar lag na jaren overleg eindelijk het plan op tafel. Nu zijn de plannen een stap dichterbij uitvoering gekomen: de commissie interne markt en consumentenbescherming van het Europees Parlement heeft met een grote meerderheid voor de plannen gestemd: 43 van de 45 leden stemden voor.

De commissie heeft ook de reikwijdte van de wet vergroot. De usb-c-verplichting moet ook gaan gelden voor onder andere laptops, naast de bestaande lijst met onder meer smartphones, tablets, handheld-spelcomputers, e-readers, digitale camera's en elektronisch speelgoed. Er geldt wel een uitzondering voor apparaten die te klein zijn voor usb-c, zoals smartwatches.

Draadloos laden ook wettelijk regelen

Draadloos opladen moet ook worden vastgelegd in de wet, stelt de commissie. Dat moet uiterlijk per 2026 gebeurd zijn, zodat fabrikanten ook bij draadloos laden voor een 'minimale onderlinge uitwisselbaarheid' moeten zorgen. Die plicht moet nieuwe versplintering op draadloos vlak voorkomen, net op het moment dat die versplintering bij snoertjes wordt aangepakt.

Europarlementariër Alex Agius Saliba, rapporteur van de commissie, wijst op de noodzaak voor de wet. "Met jaarlijks een half miljard opladers voor draagbare apparaten, goed voor 11.000 tot 13.000 ton aan elektronisch afval, zal één enkele oplader een voordeel voor iedereen zijn."

Het volledige Europees Parlement stemt volgende maand over het voorstel. Daarna volgt overleg met de Europese lidstaten over details en toepassing van de wet.

Apple grootste tegenstander

De grootste tegenstander van de verplichting is Apple, die voor zijn iPhones en randapparatuur zijn eigen Lightning-aansluiting gebruikt. Apple vindt een wettelijke verplichting van usb-c 'disproportioneel' en stelt dat de innovatie eronder zal lijden. Als Europa eerder was geweest, stelt Apple, was nu niet usb-c maar voorganger micro-usb verplicht geweest.

De ontwikkeling van het superieure usb-c zou volgens Apple niet gebeurd zijn onder een wettelijke verplichting. Usb-c is vrijwillig door vrijwel alle bedrijven geaccepteerd: ook Apple Mac-computers en veel iPads worden inmiddels geleverd met usb-c. Dat geldt ook voor vrijwel alle andere apparaten op de lijst van Europa. Alleen Apple zal bij nieuwe iPhones en bijvoorbeeld AirPods aanpassingen moeten doorvoeren.

Dit wordt de toekomst van smart home: Matter