E-waste

Oproep scheikundigen: 'Haal veel meer metalen uit gerecyclede gadgets'

9 mei 2022 om 15:44
Laatste update: 9 mei 2022 om 16:34

Britse scheikundigen waarschuwen dat het recyclen van apparaten dringend moet worden opgevoerd. Ook moeten er veel meer grondstoffen uit gerecyclede apparaten worden gehaald. Dat is nodig omdat de metalen die worden gebruikt bij de productie van apparaten en accu's steeds schaarser en duurder worden.

De Britse Royal Society of Chemistry (RSC) waarschuwt dat de recycling van elektronisch afval (e-waste) dringend moet worden vergroot en dat zeldzame aardmetalen uit die oude apparaten moeten worden gewonnen voor gebruik in nieuwe producten. De komende jaren dreigen er namelijk grote tekorten aan allerlei metalen die in bijvoorbeeld smartphones en elektrische auto's worden gebruikt. Door geopolitieke conflicten, waaronder de oorlog in Oekraïne, is de situatie verder verslechterd.

Het heeft al geleid tot enorme prijsstijgingen van materialen zoals nikkel, een belangrijk element in accu's voor elektrische voertuigen. Ook is de prijs van lithium, ook belangrijk om batterijen te produceren, in een jaar tijd met bijna 500 procent gestegen. Dit zorgt volgens de RSC voor ‘chaos' in de leveringsketen die de productie van elektronica mogelijk maakt. Ook kunnen sommige aardmetalen helemaal opraken, waarschuwt het Britse genootschap van scheikundigen.

'Onhoudbare situatie'

De RSC is een nieuwe campagne gestart voor meer recycling van e-waste. De hoeveelheid e-waste groeit elk jaar met zo'n twee miljoen ton. Minder dan 20 procent daarvan wordt ingezameld en gerecycled. "Onze gewoonten op het gebied van technologie zijn onhoudbaar", zegt RSC-voorzitter Tom Welton.

"Regeringen moeten de infrastructuur rond recycling verbeteren en techbedrijven moeten meer investeren in een duurzamere productie. Ook zijn er veel meer investeringen nodig in onderzoeken naar methoden hoe cruciale grondstoffen kunnen worden gewonnen uit elektronisch afval", aldus Welton.

Consumenten

Zestig procent van de consumenten zegt te overwegen over te stappen naar een concurrent van hun favoriete gadgetmerk als dat rivaliserende product op een duurzamere manier wordt gemaakt, stelt de RSC op basis van een nieuw onderzoek onder ruim tienduizend mensen in tien landen. Bijna driekwart (73 procent) van de mensen wil dat overheden meer actie ondernemen om e-waste aan te pakken.

Veel mensen vinden het momenteel te moeilijk (68 procent) of te duur (71 procent) om hun apparaten te laten repareren als ze kleine gebreken hebben. Ook zegt een meerderheid van hen niet precies te weten wat ze moeten doen met hun oude apparaten. 

Van deze materialen is je telefoon gemaakt: